• 9

Vule izračunao koliko zaista košta život u Nemačkoj: Neke stavke su mnogo skuplje nego u Srbiji

Dečji dodatak za dvoje dece iznosi 440 evra, i krajnja računica prihoda na mesečnom nivou dolazi do 4.940 evra.

  • 9

Mnogi sugrađani svoju sreću pokušavaju da pronađu "preko grane", ali i otvaraju "Pandorinu kutiju" pitanjem - da li je zaista bolje u inostranstvu?

Srbi često biraju Nemačku, pa se za ovu zemlju opredelio i jutjuber, koji se potpisuje kao Vule i od pre dve godine na kanalu "Vuletova svaštara" deli svoje znanje, ali i "cenu" života u Zapadnoj Evropi.

Pre tri nedelje, Vule je objavio detaljnu kalkulaciju mesečnih izdataka za četvoročlanu porodicu, dotičući se i plata u Nemačkoj.

Kako prenosi Palanka danas, Vule je sa jedne strane sabrao mesečna primanja, a sa druge izdatke jedne porodice, plus dodatni troškovi, poput cigara ili izlazaka.

- Ako muž i žena rade, zarađuju oko 4.500 evra mesečno. Uzeo sam neki prosek, naravno da ima bračnih parova koji zarađuju i više ako su na višoj poziciji, u nekoj jakoj firmi i onda rade i noćne smene, imaju možda i pet i po hiljada mesečno zajedno - priča Vule.

- Ali ima i onih koji zarađuju manje, tako da je ovo dobar prosek zarade za manje kvalifikovane ljude. Ja nisam uzeo inženjere ni IT stručnjake, nego ljude koji imaju neki mali zanat i rade u industriji, a takvih je najviše.

Kako navodi, dečji dodatak za dvoje dece iznosi 440 evra, i krajnja računica prihoda na mesečnom nivou dolazi do 4.940 evra.

A kakvi su troškovi?

Iznajmljivanje stana staje ga oko 1.200, režije 250, a mesečni izdatak za hranu oko 1.000 evra. Kako Vule pojašnjava cena režija će se verovatno promeniti usled inflacije, a na istu treba dodati i 150 evra za struju.

Auto osiguranje za dva automobila iznosi 100 evra za jedan mesec, dok se porez plaća odvojeno i staje ih 50 evra mesečno.

Za ostale troškove, poput proslave rođendana, autobuske karte, proslave slave, popravke automobila i slično, Vuletova porodica izdvaja oko 200 evra mesečno.

Benzin za dva automobila staje ih 350 evra mesečno, a Vule ističe da je ta cifra i skuplja. Odlazak na odmor je veoma skup za četvoročlanu porodicu, a ako razmišljate o dva godišnje, trebaćete da izdvojite 6.000 evra. Što znači da treba odvojiti oko 500 evra svaki mesec kako bi se dovoljno uštedelo.

Ali, ako ste još i pušač, možda ćete morati da razmislite o dodatnom poslu.

- Kutija od 20 cigareta je 8 evra, ako ih kupujete svaki dan, mesečno ćete potrošiti 240 evra ili 480 evra ako su u porodici dva pušača. Tada ste u minusu i treba da tražite dodatni posao za taj trošak - priča Vule.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    13. decembar 2022 | 11:58

    Sta jedu bre ovi za 1000e.Malo je napucao cene.Nek se vrati tamo odakle je dosao sigurno je bolje.

  • Hm

    13. decembar 2022 | 14:11

    A kod nas đevrek i čaša jogurta 120 dinara pa puta tri obroka za četvoročlanu porodicu pa puta 30 dana. I koliko to izadje? Evo da vam pomognem, 365 evra... A kolika je plata većini gradjana, manja ili veća od ove sume?

  • BOB

    13. decembar 2022 | 13:55

    Sve tačno 100%.Samo prođe mladost i život u rmbačenju da bi ako dočekaš penziju zdrav proveo još nekih prosek 15g života opet praveći kalkulaciju za ovo za ono.Previsoka cena da se uloži u rmbačenje da bi pri kraju života kao nešto imao.Mislim da je to ipak mučenički život koji oni kad dođu na godišnji pokušavaju da nam predstave kao Ima se može sve.Ali muku svoju niko ne priča!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>