• 5

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bakšiš u Srbiji goruća tema ovih dana, ali Amerikanci otišli korak dalje: Mršte se na samu pomisao ove ideje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Inflacija i dalje traje, a samo prošlog meseca skoro dve trećine Amerikanaca je izjavilo da živi "od plate do plate"

  • 5
restoran, kafić, plaćanje Foto: Shutterstock

Čini se da je tema vezana za napojnice nikad popularnija. O tome se ovih dana naširoko priča kod nas, ali i u Hrvatskoj, odnosno Americi.

Podsećamo vas da je HORES kod nas predložio da se uvede "dobrovoljno davanje bakšiša", ali tako da bude ispisan iznos na fiskalnom računu, dok je Hrvatska počela da oporezuje napojnice.

Pitanje je goruće i u SAD, gde mnogi Amerikanci ovih dana negoduju zbog zahteva za napojnice, smatrajući da "izmiču kontroli", navodi CNBC, na osnovu članka CBS News-a.

Pandemija je, na početku, donela "novu kulturu" davanja napojnica - kao znak podrške uslužnim radnicima i preduzećima.

Ali, čini se da je došlo do značajnih promena sa pojavom tzv. digitalnih kioska/displeja pored kasa, koji su podstakli mušterije da daju napojnice čak i za kafe i ostale porudžbine za poneti, kao i za druge transakcije koje su ranije bile oslobođene "kulture napojnica".

Sada, ono što je nekada bilo pitanje časti, prestiža, dobre volje, sada postaje pitanje pristupačnosti.

Inflacija i dalje traje, a samo prošlog meseca skoro dve trećine Amerikanaca je izjavilo da živi "od plate do plate".

S jedne strane, postoji uverenje da davanje bakšiša pomaže razumevanju toga kako su ljudi plaćeni; drugim rečima, konobar u restoranu ne dobija istu minimalnu platu kao kasir u prodavnici prehrambenih proizvoda ili kafiću.

Starbucks, Starbaks Foto: Shutterstock

Takođe se konstatuje da je "niža satnica opravdana samo zbog mogućnosti konobara da zaradi izdašne napojnice", što bi – teoretski – trebalo da dovede do toga da mu plata bude iznad minimalne.

Prema nekom "ustaljenom" principu, napojnice su dosad išle samo za konobare u restoranu, nakon vožnje taksijem ili zbog usluge dobijene u salonu... 

Međutim, sada se uočava razlika, kada vam - recimo - digitalni kiosk/displej u Starbaksu zatraži da ostavite napojnicu za jutarnju kafu.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zac

    9. februar 2023 | 17:26

    To ce najvise iskoriscavati restoratori ,davace konobarima manje plate,sto znaci oni ce se bogatiti na racun klijantele,narod bi ih onda trebao bojkovati .

  • Keti

    9. februar 2023 | 16:59

    Niko mene ne moze naterati da ostavim baksis ako necu...

  • konobar

    9. februar 2023 | 18:09

    Radim kao konobar u Nemackoj, baksis je iskljucivo MOJA spososobnost. Nema veze sa moranjem.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>