• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemci sve manje kupuju ovu osnovnu namirnicu, dok Belgijanci troše 500 evra mesečno za dvoje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prosečna godišnja potrošnja mesa po glavi stanovnika bila je manja za 4,2 kilograma u odnosu na 2021. godinu

  • 1
Supermarket, prodavnica, hrana, potrošačka korpa kupovina Foto: Shutterstock

Nemci sve manje jedu mesa, zaključuje se na osnovu podataka koje je juče predstavila Savezna poljoprivredna informativna kancelarija.

- U 2022. godini prosečna potrošnja mesa po glavi stanovnika je iznosila 52 kilograma, što je 4,2 kilograma manje nego u 2021. godini - navodi se u saopštenju.

Time je ostvarena najniža vrednost otkako je 1989. godine uvedena ova statistika dalje prenosi Poslovni.hr.

Iako analitičari ukazuju na stalni trend pada potrošnje mesa, ovi podaci ukazuju i na njegovu naglu karakteristiku.

- Godišnji pad potrošnje je dvostruko viši nego protekle godine - rekla je Heike Harstik, direktorka Udruženja mesnih prerađivača Nemačke.

Kako navodi, nagli pad potrošnje vidi u rastu cena namirnica.

- Inflacija vodi ka smanjenju potrošnje. Svinjetina, govedina i teletina su 20 posto skuplji nego 2021. godine - dodaje.

Najveći pad zabeležen je kada je u pitanju svinjetina (2,8 kilograma), zatim govedina (0,9 kilograma), te živina (0,4 kilograma).

Smanjena potrošnja se odražava i na smanjeni uzgoj: 2022. je uzgojeno 9,8 posto manje svinja i 8,2 posto manje goveda nego 2021.

hrana, skladištenje, čnije za hranu. povrće, voće Foto: Shutterstock

Povrće u Belgiji skuplje za 31 odsto

U prva tri meseca ove godine cene u supermarketima u Belgiji porasle su za oko 19,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, uz inflaciju u martu koja je prvi put premašila 20 odsto, pokazalo je istraživanje udruženja potrošača Testachats.

U martu je inflacija dostigla vrhunac od 20,6 odsto, uglavnom zbog povrća, koje je u martu 2023. bilo u proseku 31 odsto skuplje nego u martu 2022. godine, piše Euraktiv.

Dodaje se da kada se iz te računice izuzme krompir, inflacija za povrće iznosi 40 odsto. Kako se navodi, povećanje cena povrća delom je posledica cena energenata, zbog čega je grejanje plastenika tokom zime poskupelo.

Istraživanje se zasnivalo na korpi od više od 3.000 osnovnih proizvoda (hrana, sredstva za čišćenje i higijena) koji se prodaju u sedam supermarketa širom zemlje i pokazalo je da prosečno dvočlano domaćinstvo troši oko 521 evra mesečno na namirnice, što je 89 evra više nego pre godinu dana i devet evra više nego u februaru 2023.

Pored povrća, proizvodi od papira kao što su maramice, toalet papir i kuhinjske krpe su u proseku skuplji za 39 odsto nego u martu prošle godine.

Udruženje potrošača je utvrdilo da su mlečni proizvodi 26 odsto skuplji nego prošle godine, hleb 24 odsto skuplji, a meso 18 odsto, uz primetno povećanje od 31 odsto kod živine, delimično uzrokovano ptičjim gripom.

U nedavno sprovedenoj anketi, Telegraf Biznis pitao je sugrađane u kojim odeljcima u supermarketima najviše osete rast cena.

Većina njih odgovorila je da je reč o mlečnim proizvodima.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    5. april 2023 | 13:29

    Sad su preseli na insekte jer je tako zlocinacka evropa donela taj zakon da se mogu insekti spremati za jelo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>