• 11

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hoćemo li za Uskrs jesti praseće pečenje? Sugrađanka se šokirala cenom od 2.100 dinara za kilogram

Vreme čitanja: oko 1 min.

Telegraf Biznis proverio je da li se cena prasadi i jagnjića promenila u nedelji pred Uskrs

  • 11
Praseće pečenje, Prasetina, ishrana, slava, slavska trpeza

Foto: Profimedia

Centralni deo praznične trpeze oduvek je u srpskim kućama bio rezervisan za pečenje. I to nije stvar nikakvog pomodarstva, već tradicije koja se prenosi sa kolena na koleno. Nešto šta se i ne dovodi u pitanje, a jedino se pomalo raspravlja - da li je bolje praseće ili jagnjeće?

Ipak, ekonomska situacija u svetu malo urušava ovu "idealnu sliku". Naime, međugodišnja inflacija u Srbiji je u februaru bila 15,4 odsto, odnosno 0,2 odsto viša nego u januaru.

A to se najviše oseti kroz hranu. U nedavnoj anketi Telegraf Biznisa, upitali smo sugrađane "Šta im najteže pada kada uđu u supermarket?" i odgovori su prvenstveno bili cene mlečnih proizvoda, a zatim mesa, suhomesnatih proizvoda i jaja.

vaskršnja pogača

Foto: Shutterstock

Kako ćemo slaviti predstojeći Uskrs?

Početkom nedelje javila nam se sugrađanka koja se šokirala cenama u lokalnoj pečenjari. Kako nam navodi, za kilogram prasetine tražili su joj 2.100 dinara.

- Zadovoljili smo se sa pola kilograma, čini mi se da je jagnjeće bilo za 300 dinara skuplje. Sećam se da sam pre godinu i po dana plaćala kilogram 1.200 dinara, pa onda 1.600 i sada smo stigli do cifre koju ja zaista ne mogu da izdvojim - priča Sanja sa Voždovca.

Sredinom marta prasad su se prodavala od 350 do 400 dinara po kilogramu žive vage, dok je krajem meseca ta cena već bila 500, 550 dinara.

Telegraf Biznis proverio je da li je cena porasla u nedelji pred Uskrs.

- Prasad od 550 do 600 dinara, jagnjad 400, 450 dinara. Velika je potražnja oko praznika, prodao sam 5, 6 komada od 20 do 23 kilograma. Pitali su me ljudi za još, ali ostaviću sebi nešto - priča jedan domaćin iz sela nadomak Svilajnca.

(Telegraf Biznis)

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šok

    12. april 2023 | 12:50

    Zbog čega se šokirala? E pa draga damo hrani prasice,njivu obradjuj pa ceš imati džabe. Ovako kukaj i ti i svi kojima je skupo. ZASUČITE RUKAVE I U OBOR DA SE RADI

  • ДС

    12. april 2023 | 15:38

    Србија се замишља да је Швајцарска али нажалот није па трба прилагодити цене према плате које примају ја у Швајцарску не плаћам такву цену за прасеће печење😀

  • Djole

    12. april 2023 | 12:57

    Pečenjare su oduvek skuplje bile najmanje 3x skuplje nego ti sama da kupiš u mesari i ubaciš u rernu. Celo prase da kupiš možeš za da ne kažem do 10000 a ovako gotovo to je mnogo skuplje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>