• 7

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ana je platila račun u tren oka, bez kartice: "Aplikacija me je trajno kupila jer mi olakšava život!"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mobilno bankarstvo je primarni izbor pristupa računu za 43,5 odsto američkih potrošača, a sve više uzima primat i u Srbiji

  • 7
mobilno plaćanje Foto: Shutterstock

Svet se rapidno menja, ljudi se menjaju, njihove potrebe i želje, pa tako i ono što ih okružuje. Deo toga su i banke. Ovaj finansijski sistem, bez sumnje, ne može i ne želi da ostane imun da te promene, pa su inovacije u njegovoj srži.

Da nam je neko, pre svega nekoliko decenija (čitaj: godina), rekao kako ćemo ubuduće u kupovinu ići bez novčanika i bez novca u džepovima, samo uz pomoć jednog multifunkcionalnog aparata - verovatno bismo ga pogledali sa velikom dozom skepse.

Ipak, upravo to se danas dešava. Sve što vam treba je mobilni telefon, a ako želite da kupujete pametno, jednostavno i brzo, onda i instalirana aplikacija m-bank, koja donosi brojne pogodnosti.

Već nekoliko godina unazad mobilno bankarstvo je primarni izbor pristupa računu za 43,5 odsto američkih potrošača, što ga čini najrasprostranjenijom bankarskom metodom, a ta cifra kontinuirano raste.

Većina potrošača (61 odsto) u SAD koristi usluge digitalnog bankarstva najmanje jednom nedeljno.

Konkretno OTP m-bank ima raznorazne nove i unapređene funkcionalnosti, dizajnirane sa ciljem da svoje bankarske poslove obavite efikasno i jednostavno, u šta se uverila i Ana (32) iz Beograda.

Prenosimo vam njeno iskustvo:

Oduševljena sam m-bank aplikacijom, jer je vrlo pregledna i pouzdana. Ispričaću vam jedan detalj koji me je posebno "kupio". Naime, nedavno sam otvorila tekući račun u OTP banci, i dok sam čekala kartice, imala sam mogućnost samo da podižem novac sa blagajne, što nije uvek izvodljivo, jer poslovnice imaju otprilike isto radno vreme kao i ja. Morala bih da izlazim ranije sa posla, da čekam u redu... Sve mi to oduzima i vreme i energiju. Zamolila sam svoju ljubaznu savetnicu iz banke da mi instalira aplikaciju i pokaže najlakši način plaćanja, a onda sam otkrila IPS plaćanja. Možete koristiti QR skener ili uvesti fajl (račun), što sam ja i uradila kako bih platila račun za mobilni telefon. "Ubacila" sam PDF dokument, kliknula 2 puta, i račun je plaćen, bez ručnog ukucavanja broja kartice i ostalih podataka. Sjajno!

I zaista, nije čudo što se telefon naziva najnaprednijom ekspoziturom banke. 

Ciljana štednja, otvaranje štednog računa, upravljanje platnim karticama i sigurna plaćanja u nekoliko jednostavnih koraka, samo su deo poduže liste pogodnosti koje m-bank aplikacija pruža, a važno je pomenuti da je može preuzeti svako ko je korisnik OTP banke i poseduje mobilni uređaj.

Kako nam je Ana rekla, IPS plaćanje je samo jedan od benefita koje koristi. Dopada joj se i opcija Moje finansije.

Mogu da organizujem svoje troškove po kategorijama, da pratim potrošnju i napravim plan finansijskih obaveza u kalendaru veoma lako i brzo, a da, pritom, za to ne plaćam stručnjake. Sve imam pregledno u telefonu, koji svakako uvek nosim sa sobom, tako da mi je to bolja opcija od notesa. Počela sam da koristim Moje finansije kako bih bolje upravljala novcem, jer se kriza i inflacija definitivno oseća i u mom budžetu.

Ana nam objašnjava i da, budući da iznajmljuje stan u Beogradu, putem m-bank aplikacije uspešno plaća kiriju vlasniku stana, što joj štedi vreme. Naročito joj odgovara to što može da promeni dinare u evre, i obrnuto, 24/7.

Uskoro planiram da postanem i vlasnik svog prvog automobila. Već radim na tome, a ključni deo plana je, naravno, štednja (smeh). Stoga mi mnogo znači opcija Ciljane štednje.

Naša čitateljka je, takođe, stava da je danas vrlo teško upravljati finansijama bez dobrog plana, odnosno usmeravanja rashoda u skladu sa prihodima. Ipak, svesna je da i sama često dođe u iskušenje da potroši "van svojih granica" ili je to nekada, jednostavno, neizbežno.

- Ponekad imate neodložne troškove koji ne mogu da čekaju, a upravljanje budžetom nije uvek u vašoj moći, naročito ako živite sami kao ja, i nemate "potporu" drugog člana/drugih članova porodice u tom smislu. Stoga savetujem svima da probaju opciju Dozvoljeno prekoračenje, koja je meni lično dosta pomogla. U pitanju je dozvoljeni minus koji je pomerio granice mog budžeta, i to baš u prelomnim trenucima.

Dakle, za sve koji se oslanjaju na dodatne funkcionalnosti banke, OTP usluga Dozvoljeno prekoračenje može biti veoma korisna, jer od sada putem m-Bank aplikacije možete brže i lakše završiti ceo proces odobrenja dozvoljenog minusa po tekućem računu na period do 12 meseci, i to bez odlaska u poslovnicu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena CH

    27. april 2023 | 09:27

    Eee sve je to lako i jednostavno samo ako imas novac na bankovnom racunu! Ajde vi izmislite nesto cime moze tako jednostavno da se plati kad je Konto prazan!?

  • bitno

    27. april 2023 | 10:04

    Više od dve godine račune dobijam meilom i plaćam qr kodom kom banka,šta je tu novo ???!!!

  • Aca

    27. april 2023 | 19:44

    Ja koristim onu aplikaciju da ne plaćam račune. Sve sam prepustio supruzi ona brže vozi bicikl do banke.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>