• 10

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umesto 350, Beograđanka poštarinu platila 700 dinara zbog ove tri nevidljive takse

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na cenu poštarine za robu koja se plaća pouzećem dodaje se otkupnina koja iznosi 1,5 odsto cene proizvoda

  • 10
Dostava, pošta, paketi Foto: Shutterstock

Iako često pomislimo da od kurirskih službi ništa više ne može da nas iznenadi, jedna Beograđanka se ipak šokirala kada joj je kurir dostavio trimer poručen sa jednog sajta za kupovinu i za poštarinu naplatio skoro 700 dinara. 

Nije u pitanju veliki i težak trimer za travu, nego maleni trimer za bradu, težak oko 300 grama. I ne, nije stigao iz Indije, nego je do beogradske Višnjičke banje putovao punih pet kilometara sa daleke Zvezdare.

- Nešto što košta 1.380 dinara i što je toliko malo da staje na dlan, platili smo 2.028 dinara. Poštarina za kutijicu tešku oko 300 grama na kraju je stajala 648 dinara. Već se dešavalo da kuriri naplate više štampanjem težine veće od stvarne, ali to ovde nije bio slučaj. Na etiketi je lepo stajalo težina do 0,5 kg, što nas je dodatno zbunilo - priča Gordana Mirković iz Beograda koja objašnjava da je naplatom ovolikih poštarina potpuno obesmišljeno poručivanje proizvoda.

Ona je odmah ušla na sajt kurirske službe i videla da dostava za tu težinu košta oko 350 dinara, pa je pozvala kol centar da joj objasne o čemu se radi, jer je vozač rekao da on samo skenira bar-kod i da sa formiranjem cene nema nikakve veze.

Foto: Telegraf Biznis

- U kol centru su rekli da se naplaćuje dostava, tih 350 dinara, pa se na nju dodaje otkupnina od 1,5 odsto cene, jer poručeni proizvod nisam platila unapred, nego ga plaćam pouzećem. I to nije sve. Na sve to se dodaje i preuzimanje i dostava za područje Beograda, što po smeru košta po 60 dinara. Malo, po malo i eto nas do skoro 700 dinara troška, duplo više od očekivanog - objašnjava sagovornica Telegraf Biznisa.

Kako saznajemo, odluka o uvećanju cena za područje grada Beograda je doneta zbog otežanog funkcionisanja kurirskih službi na području grada od kada je na snagu stupila Uredba o zabrani zaustavljanja i parkiranja vozila u praktično svim ulicama gde saobraća GSP prevoz.

Sa druge strane, ova taksa se naplaćuje i u ruralnom području, i to u duplo višem iznosu, a poštarina je tu viša zbog udaljenosti od glavnih saobraćajnica, loše putne infrastrukture, što za posledicu ima veliku kilometražu za dostavu jedne pošiljke.

Takođe, zbog čestog rasta cena goriva pojedine kurirske službe uvele su dodatak na gorivo koji iznosi 10 odsto:

- Bicikl 1954

- Televizor do 55 inca 1000

- Guma 442

- Traktorska guma - 2500

- Bačva, 200 litara - 4500

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jadac

    18. april 2023 | 15:11

    Jednom recju monopol.Ali kada treba da se zastite prava kupaca ne mozete cak ni da vidite dal ste za te pare dobili ciglu ili cepanicu.Vazno da se ugrade gde stignu.A mnogo puta se roba ne isporuci pa kupac sam ide da preuzme robu

  • B(r)UKA

    18. april 2023 | 14:54

    Nećemo više da naručujemo, pa da vidimo kako će da ide prodaja i šta će kurirske službe da prenose.

  • Samir

    18. april 2023 | 15:15

    Pa kad rade na crno a posiljalac je fizicko lice. I mi saljemo pakete kurirskom i postarina je 350 din i za bgd i svuda gde god saljemo ali KAO FIRMA.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>