• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogledajte dobro račun za telefon, možda ste žrtva prevare

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povećanje cene ide od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara mesečno

 • 3
Mobilni telefon prevara prevare

Foto: Shutterstock

Kada je jedan Beograđanin dobio račun za telefon 1.440 dinara viši nego inače, rešio je da ga dobro prouči i shvatio da je bio žrvta prevare.

Provođenje vremena na mobilnim telefonima nosi sa sobom i određene rizike. Svako od nas je bio u prilici da se sretne sa raznim oglasima koji iskaču tokom korišćenja raznih aplikacija i sajtova.

Ponekad nam traže da ostavimo podatke kako bismo se prijavili na servis sa igricama ili horoskopom, a mnogi često i ne znaju da su se običnim klikom prijavili za ovakvu vrstu usluga sve dok im ne stigne uvećani račun za mobilni telefon.

Povećanje cene ide od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara.

- Nisam znao zašto mi je račun toliko viši nego inače. Onda sam na računu video stavku "Naplata u ime i za račun drugog". Sa druge strane računa video sam da se radi o VAS servisima, moram da priznam da ne znam o čemu se radi - kaže sagovornik Telegraf Biznisa.

"VAS SMS", odnosno "value added service" je naziv za poruke koje se naplaćuju od strane trećih lica, a ne operatora. Brojevi sa kojih stižu te ponude obično su četvorocifreni, a njihovi vlasnici uslugu pružaju samostalno, korišćenjem servisa mobilne telefonije.

Račun prevara

Foto: Privatna arhiva

Domaći korisnici su relativno nezaštićeni od SMS zloupotreba. Kako bi imali najbolji uvid u to da li su žrtve neke SMS prevare, građani bi svakog meseca trebalo da na svom računu za mobilni telefon proveravaju stavku "ostale usluge" odnosno da li je tu došlo do povećanja troškova te da preduzmu odgovarajuće mere, rekao je za Tanjug profesor Petar Kočović.

- Kada bilo ko uoči neku takvu promenu može da se obrati nekoj od unija potrošača i dobije upute za dalje postupanje. Ja sam to obavio sam, meni je novac vraćen i nije došlo do suda. U slučaju da dođe do suda, to je često spor male vrednosti i to se vuče do besvesti - rekao je Kočović.

Komentarišući poslednji slučaj SMS prevare kada su građanima stizale SMS poruke u kojima se navodi da im je stigao paket iz pošte, Kočović ističe da je ta poruka svima stigla sa francuskog broja telefona te da postoji i ta mogućnost podmetanja broja.

- Imamo mogućnost da podmetnemo neki broj telefona, da kažemo šaljemo sa tog broja, iako sa tog broja nismo zaista poslali poruku. Poruka je bila na srpskom i jednostavno, ja sam dobio dve, tri takve poruke i nisam ih otvarao. Preporuka je da ljude ne otvaraju i ne budu znatiželjni kod poruka koje ih se ne tiču", poručio je Kočović.

(Telegraf Biznis)

Video: Uhapšeno 16 osoba u Srbiji, prevarili 200 stranih državljana za 20 miliona dolara: Akcija "Infiniti"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Милош Теодоровић

  20. april 2023 | 21:25

  Мени се десило прошлог месеца увећање телефонског рачуна за 1450,00 динара..Рекламирао сам рачун и добио одговор да и овај месец имам увећање за 540,00 динара.Иста фора шаљу СМС поруке и исте наплаћују,без обзира што их не отварате.Љубазно ми је од стране оператера објашњено да ће то бити блокирани,и да то кошта 170,00динара.Видећемо следећег месеца.Поздрав и контролише рачуне.

  8
  0

  Podelite komentar

 • Megi

  20. april 2023 | 20:30

  Bas pametan savet ! Kako "...me se ne tice poruka na mom telefonu" ?? Cuj - on ne otvara poruke na svom telefonu koje ga se ne ticu ! Pa kako znas da te se ne ticu bre, a nisi procitao , o cemu pricas ?

  8
  4

  Podelite komentar

 • Мирјана Обрадовић

  24. april 2023 | 11:35

  Ја сам више пута добила већи рачун него нормално. Отишла сам у агенцију МТС и пријавила.Рекли су ми да морам да платим јер су ми хаковали са четвороцифрених бројева по неколико стотина динара, и онда су ми блокирали такве бројеве. Онда нисам могла да шаљем помоћ деци на 3030 и идем да ми одблокирају. Недуго затим ми дође већи рачун за 1.500 дин. И поново идем за блок. Али сада нисам могла да играм Узми рачун, и раније да се пријавим за вакцину....Због лопова не могу да користим свој телефон и не знам шта да радим јер су суме мале а за мене велике.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>