• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kupce zbunila nova opcija na samouslužnim kasama: "Sve sami radimo, a traže nam bakšiš"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Korisnici navode da se osećaju obaveznim da ostave napojnicu dok se pitaju gde i kome zapravo ide dodatni novac

  • 1
kasa za samoposluživanje self checkout prodavnica kupovina Foto: Shutterstock

Potrošači u Sjedinjenim Američkim Državama koji se već suočavaju sa pritiskom na svoje bankovne račune zbog rastuće inflacije, sada se suočavaju sa dodatnim udarom na budžet, jer brojna preduzeća uvode nove funkcije za naplatu bakšiša čak i pri korišćenju samouslužnih kasa. 

Brojne kompanije, uključujući aerodrome, pekare, kafiće i sportske stadione, sada su uvele opciju ostavljanja napojnica čak i na kase za samoposluživanje, gde kupci mogu da ostave napojnice uključujući tipičnih 20 odsto, uprkos tome što se suočavaju sa minimalnom ili nikakvom interakcijom sa bilo kojim zaposlenim, piše Wall Street Journal.

Korisnici navode da se osećaju obaveznim da ostave napojnicu dok se pitaju gde i kome zapravo ide dodatni novac.

Vilijam Majkl Lin, profesor potrošačkog ponašanja i kulture napojnica u školi hotelske administracije Univerziteta Kornel, rekao je da preduzeća "koriste priliku" i upitao retorički "ko ne bi želeo da dobije dodatni novac?"

Početkom 2023. godine potrošači su već osećali frustraciju, jer kompanije od kojih to nisu očekivali, ne samo da su tražile napojnice, već su neke tražile bakšiš i do 30 odsto, navodi AP.

Kupci su podelili svoja iskustva sa ostavljanjem napojnica u "Drive thru" restoranima brze hrane  i kafićima kao što je Starbaks.

- Mislim da bi, ako već postoji automatska opcija za ostavljanje bakšiša, trebalo sitnim slovima da piše gde ovaj novac ide - rekao je trgovac Šon Mekdonald za Foks Business.

- Ne mora da bode oči, ali trebalo bi da bude napisano na ekranu da ove napojnice pomažu zaposlenima ili da ovi bakšiši idu svim zaposlenima, što uključuje i rukovodstvo. Trebalo bi da se navede - smatra on.

(Telegraf Biznis)

Video: Mrzite kilometarske redove u prodavnicama?! Ovo je idealno rešenje za sve naše muke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lik

    15. maj 2023 | 12:43

    Vrlo često i ljudi zaborave sta je bakšiš. Bakšiš se zasluži i to je tako. Ostavljanje bakšiša da bi pokazali da su baje je dno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>