
"Na plaži u Rovinju, prvi red do mora, kafu sam platila manje nego u lokalnom kafiću, pa vi vidite"
Ko je barem jednom u poslednjih desetak godina posetio Istru, često bi se neprijatno iznenadio cenama, kako ugostiteljskih usluga, hrane i pića u radnjama i na pijacama, tako i cenama smeštaja.
Istina je da ovaj deo Hrvatske prati glas da je "preskup" i teško dostižan turistima sa prosečnim primanjima.
Pritom, cene su nastavile da rastu usled inflacije i komercijalizacije, te masa posetilaca - sa svih strana sveta - posebno ove godine "kuka" kako je hrvatsko primorje postalo izuzetno skupo.
Ipak, Marija (40) se nedavno vratila u Beograd, upravo iz ovog "bisera" Jadrana, i prema njenom iskustvu - cene nisu "prejake".
- Rekla bih da je priča sa cenama u Istri malo "naduvana", jer su slične onima u Beogradu. I kada odete na Adu, kafa vas košta sad već 300 dinara i više, a ja sam kafu na plaži u Rovinju, prvi red do mora, platila 1,90 evra. U kafiću u kraju me espreso košta 250 dinara, pa vi sad vidite, a ipak je Istra ultra-popularno turističko mesto, naročito Rovinj - kaže nam Marija.
Dodaje da je sačuvala i račune, kako bi uverila ljude da su cene zaista takve.
- Jasno se sve vidi na računu. U restoranu (dakle, ne u kafiću) koji služi piće na plaži, espreso košta 1,90, a veliki kapućino 2,50 evra. Ono što mi je, zapravo, suludo jeste da je mala gazirana voda (0,25l) skuplja od bilo čega: košta čak 2,70 evra.
Marija nam priča i kako je primetila da se, možda, čak i više zaradi na piću, nego na brzoj hrani, jer je parče pice 2 evra, a pivo ili limenka Koka-Kole koštaju više.
Na računima u Hrvatskoj, iako je u ovoj zemlji uveden evro kao zvanična valuta, i dalje možete videti cene izražene u kunama.
Cene peciva
Ove sezone, posebno se digla "prašina" oko cena kroasana i sladoleda na primorju, a Marija je sačuvala račune i za tu vrstu hrane:
- Pita savijača od 105 grama košta 1,65 evra u Puli;
- Smotuljak sa sirom od 115 grama košta 1,73 u Puli;
- Čokoladni kroasan od 75 grama je 1,19 evra u Puli;
- Fokača (focaccia) od 150 grama je 1,33 evra, takođe u Puli.
U galeriji fotografija (iznad) možete videti i kakve su cene na pijaci u Rovinju, ali i kakva je ponuda.

Ali, ukoliko se odlučite za doručak u restoranu, Benedikt jaja sa slaninom su, ipak, na "jačoj cenovnoj strani", budući da koštaju 12 evra. Isti obrok sa avokadom i lososom je, očekivano, još skuplji - u ovom slučaju, za tri evra.
Burger sa pomfritom je dobrih 15 evra, dok je sendvič sa pršutom, sirom i rukolom - 8 evra.
(Telegraf Biznis)
Video: Nikolić: Ubuduće će transakcija biti merena sekundama, naknade će biti znatno povoljnije
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
PECA
Ali je zato u onoj seljani Guči sve duplo skuplje.
Podelite komentar
Drekavac
Ne bih tamo ljetovao kada bi mi svi troskovi bili placeni + dnevnice.
Podelite komentar
Pravnica
Mi smo u julu takodje predivno prosli u Porecu, vise godina vec idemo u Istru i predivno je, cisto, narod srdacan, cene nista jace od onih u Bg, blizina Italije i Slovenije sa izletima daje posebnu draz 😊...
Podelite komentar