• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

(ANKETA) Možete li da priuštite samostalni život? Keri Bredšo Indeks otkrio poražavajuće rezultate

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 62 grada, od 100, beleže skor ispod 1, a Njujork spada među "najgore", sa skorom od 0.4

  • 0
keri bredšo Foto: HBO Max / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Znate li šta je Keri Bredšo Indeks (Carrie Bradshaw Index)? U pitanju je parametar putem kojeg je The Economist došao do rezultata o tome - u kojim gradovima SAD Amerikanci mogu da priušte "solo" život?

Još 2019. pisali smo o tome koliko bi tada koštalo iznajmljivanje stana Keri Bredšo, a cena je bila paprena. Sada, nakon godina pandemije i potresa na tržištu nekretnina - dodatno je porasla.

Inače, mnogi su zamerali scenaristima serije Seks i grad, čiji je glavni lik upravo Keri Bredšo (Sara Džesika Parker), to što su napravili iluzornu, nerealnu predstavu o životu u Njujorku, gde jedna kolumnistkinja koja radi kao frilenser može godinama da živi sama, iznajmljuje stan na Menhetnu, vozi se taksijem, hrani po restoranima i kupuje skupe cipele.

Te 2019, došlo se do sledećeg zaključka:

"Keri je krajem prošlog veka bilo potrebno 700 američkih dolara mesečno kako bi uživala na toj lokaciji. Već 2000, kada se emitovala 3. sezona, taj iznos je porastao na 1.709 dolara. Danas (2019), prosečna cena za iznajmljivanje studija bez obezbeđenja u zgradi, iznosi 2.160 dolara, dok je za jednosoban stan potrebno izdvojiti 2.700 dolara".

U međuvremenu, podsećamo, rentiranje stana u Velikoj jabuci dostiglo je rekordne visine. Jednosoban stan košta čak 4.400 dolara mesečno.

U svojoj aktuelnoj analizi, The Economist je došao do zanimljivih podataka. Čak 62 grada, od 100, beleže skor ispod 1, a Njujork spada među "najgore", sa skorom od 0.4.

Više o tome možete saznati da njihovom grafikonu.

Prvog dana u Njujorku i na US Openu Foto: Telegraf.rs

Prosečan udeo prihoda domaćinstva koji se troši na kiriju u Americi dostigao je 30 odsto u 2022, što je najveći udeo u najmanje 25 poslednjih godina, prema podacima Moody’s-a, kompanije za finansijske usluge.

U mnogim gradovima su čak i najosnovniji stanovi teško priuštivi u sezoni selidbi. Širom američkih gradova, uoči novih školskih i fakultetskih dana, "ulice se pune ljudi koji se preznojavaju, dok po vrućini vuku nameštaj", opisuje slikovito headtopics.com.

Tokom proteklih 20 godina rastuće kirije su nadmašile rast plata u Americi. Prosečno američko domaćinstvo je sada klasifikovano kao "opterećeno rentom" (definisano kao plaćanje više od 30% bruto plate na kiriju).

U nekim gradovima je čak i skromna garsonjera daleko iznad mogućnosti prosečnog radnika.

Možete li da priuštite samostalan život u većim, skupljim gradovima Srbije?

Glasajte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>