• 23
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbog "bezobrazne" cene čvaraka, čovek rešio da ih napravi sam: Ušteda je ogromna

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ima li logike da čvarci budu skuplji od "čistog" svinjskog i junećeg mesa?

  • 23
spremanje čvaraka, čvarci Foto: Shutterstock

U okviru FB stranice "Gastronomska nacija", koja broji više od 4.000 članova, jedan od njih je odlučio da sa drugima podeli svoju računicu vezanu za uštedu na čvarcima.

I ne samo to, u prilogu je postavio video u kom se vidi kako se čvarci spremaju kod kuće.

"I sad nešto o ekonomiji. Kilogram sveže slanine 400 dinara, od nje ispadne pola kile čvaraka, što znači 1 kg čvaraka napravljenih u šerpici kod kuće 800 dinara. Cena čvaraka u mesarama i marketima ide do 2.000 dinara", napisao je.

Ipak, nisu svi toliko sigurni da bi se upustili u ovu kulinarsku avanturu. Naime, drugi korisnik Fejsbuka i član stranice je napisao sledeće:

"Bravo! Ja sam jednom sam ovo uradio i nikad više. Komplet stan i zgrada i do ulice je sve mirisalo na mast. Kuhinju sam ribao posle 2 sata!".

Osim toga, bilo je i onih koji nisu saglasni s ovom računicom.

"Nije baš prava računica... U Sremu, kad je svinjokolj, ta slanina koju ste pržili tj. topili ostavlja se za slaninu, a u čvarke ide ona bela, leđna, koja je dosta jeftinija, tako da je čvarak još jeftiniji. Inače u Sremu su se čvarci jeli tih par dana dok su sveži, a posle su se njima hranile mačke. Kad je čvarak postao ekskluziva ne znam, a da je sramora što su 2.000 - sramota je!".

Inače, Telegraf Biznis je više puta pisao o paprenim cenama ove "poslastice" svih gurmana u Srbiji, a najnovije podatke smo objavili krajem septembra - u Mačvi je, recimo, kilogram čvaraka u rinfuzi koštao tada 1.300 dinara.

U Beogradu su cene često više.

Ima li logike da čvarci budu skuplji od "čistog" svinjskog i junećeg mesa - pitaju se potrošači koje u mesarama šokira cena ovog delikatesa koji se, podsećamo, priprema od masnoća.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V8

    23. oktobar 2023 | 09:30

    Mi smo mnogo loši, gledamo da zaradimo od naših ljudi kada je najteže, lično sam video primer kada je bilo bombardovanje Srbije, pa poplave, čizme su odmah otišle na 3.ooo dinara, loši smo sami sebi loši i tu nema pomoći...

  • Lami

    23. oktobar 2023 | 08:50

    Nekada sirotinjska hrana!

  • STOJKE

    23. oktobar 2023 | 09:31

    Stvarno su došla čudna vremena,to se i po čvarcima vidi.Nekad je to bila hrana siromašnih,a sad je delikates koji samo bogati sebi mogu da ga priušte. A kako i zašto to,niko ne zna

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>