≫ 

Zbog "bezobrazne" cene čvaraka, čovek rešio da ih napravi sam: Ušteda je ogromna

 ≫ 

Ima li logike da čvarci budu skuplji od "čistog" svinjskog i junećeg mesa?

Komentari

  • A. P

    29. oktobar 2023 | 21:19

    Przenje cvaraka, obostrana korist, dobija se prava domaca mast i plus cvarci,

  • SMOKI

    28. oktobar 2023 | 13:38

    Čvarke je jako prosto napraviti i nema razloga da budu skupi. 5kg bele leđne slanine od *Moravke* je oko 2000din. Dobije se blizu 2,5 kg čvaraka srednje masnoće. Spremano u kotliću za vreme pecanja. Tako da kuhinja osim sveže zdrave domaće masti nije osetila. Do duše treba strpljenja dok se slanina topi mora se mešati da ne zagori. Gotovi su kada dobiju zlatno žutu boju i polako isplivavaju uz blago šuštanje. Majstori vele PREVRNULI, po želji se cede običnom presom, posle, ko voli mekane doda mleka i sve lepo izmešta. Ja ne stavljam mleko jer su onda podložni kvarenju ako stoje duže, što je naravno vrlo retko. PA prijatno za male pare.

  • Brdo

    26. oktobar 2023 | 13:11

    ..posto su sve ostale cene normalno niske, ostaje samo da prigovaramo cenu cvaraka..

  • Mirko

    25. oktobar 2023 | 14:29

    Računicu treba dopuniti. Kad se od kilograma slanine dobije pola kg čvaraka ostane i lepa količina masti!!

  • Deki

    23. oktobar 2023 | 11:23

    Treba naći kompromis i nove ideale sam sa sobom. Ja sam prestao da jedem čvarke od kad su proglašeni za delikates tj 2000+ kilo.

  • Toni

    23. oktobar 2023 | 10:47

    Na primer u Češkoj su oko 1500 u dinarima. Verovatno je cena pratila potražnju a ima i toga da su svinje sve posnije i bez ukusa...

  • Sekula

    23. oktobar 2023 | 09:52

    Nekada svaka kuca u selu imala par svinja, sada par svinja u selu, kome je skypo neka radi sam.

  • XXXL

    23. oktobar 2023 | 09:34

    Pored toga sto je leđna slanina jeftinija ima Jos jedna greška u računici. Pored čvaraka dobije se I izvesna količina masti. Od cene bi trebalo oduzeti I cenu te masti I tek onda ce se dobiti cena čvaraka. A ovaj sto piše da je kuhinju ribao 2 sata, laže. Držali smo na vikendici 2 tovljenika. Pred klanje muž se razboleo I završio u bolnici. Morala sam neplanirano da organizujem kane svinja. Elem , da ne dužim.Sve je odrađeno, ali ostalo je da ja topim slaninu za mast. Nikad do tada to nisam radila. Bila je to velika količina, jer su tad svinja bilo masnije nego sad. Ćerka od nekih 18 godina I ja samo to odradile na plinskom šporetu I velikoj serpi, bez ikakvih problema. Dobili smo veliku kantu masti I izvanredne čvarke. Vikendicz ni malo nije bila zaprljana.

  • STOJKE

    23. oktobar 2023 | 09:31

    Stvarno su došla čudna vremena,to se i po čvarcima vidi.Nekad je to bila hrana siromašnih,a sad je delikates koji samo bogati sebi mogu da ga priušte. A kako i zašto to,niko ne zna

    • 23. oktobar 2023 | 09:55

      Zvezdaš

      @STOJKE

      Zna se. Čvarci se prave od domaćih svinja. Uništeno je domaće stočarstvo, naravno ne slučajno, pa se mnogo više uvozi. Uvozne svinje imaju mnogo manji procenat masti.

    • 23. oktobar 2023 | 10:47

      Mikica

      @STOJKE

      Proizvođači kad hoće da povećaju cenu oni kažu "delikates". Danas su "delikates" škembići, crevca i još mnogo tih artikala koji su u vreme kad je "Bog hodao po zemlji" bili hrana ljudi sa nižim primanjima. Skoro sam video u prodavnici slezina sa "delikatesom" cenom, nekada je to bila hrana za kućne ljubimce.

  • V8

    23. oktobar 2023 | 09:30

    Mi smo mnogo loši, gledamo da zaradimo od naših ljudi kada je najteže, lično sam video primer kada je bilo bombardovanje Srbije, pa poplave, čizme su odmah otišle na 3.ooo dinara, loši smo sami sebi loši i tu nema pomoći...

  • Дамир

    23. oktobar 2023 | 09:21

    Некада је од свиње било 70% меса 30% масти а данас због начина исхране(разни концентрати) и профита свиња има готово 98% меса а масти ни за лек.

    • 23. oktobar 2023 | 10:14

      Dragan

      @Дамир

      Uzeo 20 kg bele slanine 6600 din dobio 15 kg masti 3 kg duvan čvaraka vidi računicu mast u prodavnici čak 500 din a čvarci bogatstvo

  • masha

    23. oktobar 2023 | 09:10

    Sve dok se kupuje, znaci da vredi

    • 23. oktobar 2023 | 09:29

      H

      @masha

      To nigde veze nema. Neke stvari morate da kupujete, sto ne znaci da vrede, nego nemate izbora. Mada opet, ne moramo da jedemo čvarke

  • Pera

    23. oktobar 2023 | 09:07

    Ako je istina, svaka čast! Pa nije nuklearna fizika napraviti čvarke, zameniti osigurače (one stare ako ih još ko ima), popraviti svašta po kući. Jedva čekam da se vrati vreme da većina muškaraca i žena bude ponovo sposobna za te osnovne životne stvari poput naših starih, ovo što danas viđamo je tragedija oba pola. A onda polako "majstori" (ne pravi majstori, nego ovi ""), biće malo teže naučiti bilo šta što zahteva bar 4-5-6 godina ozbiljnog učenja.

  • Miki

    23. oktobar 2023 | 09:05

    Uvek cu radije da jedem slaninu nego cvarke.

  • e sad će

    23. oktobar 2023 | 09:05

    i slanina da poskupi

  • pork

    23. oktobar 2023 | 09:05

    candy

  • zna li se

    23. oktobar 2023 | 08:56

    pošto je kavurma šjembići pihtije ...

  • Lami

    23. oktobar 2023 | 08:50

    Nekada sirotinjska hrana!