Čvarke je jako prosto napraviti i nema razloga da budu skupi.
5kg bele leđne slanine od *Moravke* je oko 2000din.
Dobije se blizu 2,5 kg čvaraka srednje masnoće. Spremano u kotliću za vreme pecanja. Tako da kuhinja osim sveže zdrave domaće masti nije osetila. Do duše treba strpljenja dok se slanina topi mora se mešati da ne zagori. Gotovi su kada dobiju zlatno žutu boju i polako isplivavaju uz blago šuštanje. Majstori vele PREVRNULI, po želji se cede običnom presom, posle, ko voli mekane doda mleka i sve lepo izmešta. Ja ne stavljam mleko jer su onda podložni kvarenju ako stoje duže, što je naravno vrlo retko.
PA prijatno za male pare.
Pored toga sto je leđna slanina jeftinija ima Jos jedna greška u računici. Pored čvaraka dobije se I izvesna količina masti. Od cene bi trebalo oduzeti I cenu te masti I tek onda ce se dobiti cena čvaraka. A ovaj sto piše da je kuhinju ribao 2 sata, laže. Držali smo na vikendici 2 tovljenika. Pred klanje muž se razboleo I završio u bolnici. Morala sam neplanirano da organizujem kane svinja. Elem , da ne dužim.Sve je odrađeno, ali ostalo je da ja topim slaninu za mast. Nikad do tada to nisam radila. Bila je to velika količina, jer su tad svinja bilo masnije nego sad. Ćerka od nekih 18 godina I ja samo to odradile na plinskom šporetu I velikoj serpi, bez ikakvih problema. Dobili smo veliku kantu masti I izvanredne čvarke. Vikendicz ni malo nije bila zaprljana.
Stvarno su došla čudna vremena,to se i po čvarcima vidi.Nekad je to bila hrana siromašnih,a sad je delikates koji samo bogati sebi mogu da ga priušte.
A kako i zašto to,niko ne zna
Zna se. Čvarci se prave od domaćih svinja. Uništeno je domaće stočarstvo, naravno ne slučajno, pa se mnogo više uvozi. Uvozne svinje imaju mnogo manji procenat masti.
Proizvođači kad hoće da povećaju cenu oni kažu "delikates". Danas su "delikates" škembići, crevca i još mnogo tih artikala koji su u vreme kad je "Bog hodao po zemlji" bili hrana ljudi sa nižim primanjima. Skoro sam video u prodavnici slezina sa "delikatesom" cenom, nekada je to bila hrana za kućne ljubimce.
Mi smo mnogo loši, gledamo da zaradimo od naših ljudi kada je najteže, lično sam video primer kada je bilo bombardovanje Srbije, pa poplave, čizme su odmah otišle na 3.ooo dinara, loši smo sami sebi loši i tu nema pomoći...
Ako je istina, svaka čast! Pa nije nuklearna fizika napraviti čvarke, zameniti osigurače (one stare ako ih još ko ima), popraviti svašta po kući. Jedva čekam da se vrati vreme da većina muškaraca i žena bude ponovo sposobna za te osnovne životne stvari poput naših starih, ovo što danas viđamo je tragedija oba pola. A onda polako "majstori" (ne pravi majstori, nego ovi ""), biće malo teže naučiti bilo šta što zahteva bar 4-5-6 godina ozbiljnog učenja.
A. P
Przenje cvaraka, obostrana korist, dobija se prava domaca mast i plus cvarci,
Podelite komentar
SMOKI
Čvarke je jako prosto napraviti i nema razloga da budu skupi. 5kg bele leđne slanine od *Moravke* je oko 2000din. Dobije se blizu 2,5 kg čvaraka srednje masnoće. Spremano u kotliću za vreme pecanja. Tako da kuhinja osim sveže zdrave domaće masti nije osetila. Do duše treba strpljenja dok se slanina topi mora se mešati da ne zagori. Gotovi su kada dobiju zlatno žutu boju i polako isplivavaju uz blago šuštanje. Majstori vele PREVRNULI, po želji se cede običnom presom, posle, ko voli mekane doda mleka i sve lepo izmešta. Ja ne stavljam mleko jer su onda podložni kvarenju ako stoje duže, što je naravno vrlo retko. PA prijatno za male pare.
Podelite komentar
Brdo
..posto su sve ostale cene normalno niske, ostaje samo da prigovaramo cenu cvaraka..
Podelite komentar
Mirko
Računicu treba dopuniti. Kad se od kilograma slanine dobije pola kg čvaraka ostane i lepa količina masti!!
Podelite komentar
Deki
Treba naći kompromis i nove ideale sam sa sobom. Ja sam prestao da jedem čvarke od kad su proglašeni za delikates tj 2000+ kilo.
Podelite komentar
Toni
Na primer u Češkoj su oko 1500 u dinarima. Verovatno je cena pratila potražnju a ima i toga da su svinje sve posnije i bez ukusa...
Podelite komentar
Sekula
Nekada svaka kuca u selu imala par svinja, sada par svinja u selu, kome je skypo neka radi sam.
Podelite komentar
XXXL
Pored toga sto je leđna slanina jeftinija ima Jos jedna greška u računici. Pored čvaraka dobije se I izvesna količina masti. Od cene bi trebalo oduzeti I cenu te masti I tek onda ce se dobiti cena čvaraka. A ovaj sto piše da je kuhinju ribao 2 sata, laže. Držali smo na vikendici 2 tovljenika. Pred klanje muž se razboleo I završio u bolnici. Morala sam neplanirano da organizujem kane svinja. Elem , da ne dužim.Sve je odrađeno, ali ostalo je da ja topim slaninu za mast. Nikad do tada to nisam radila. Bila je to velika količina, jer su tad svinja bilo masnije nego sad. Ćerka od nekih 18 godina I ja samo to odradile na plinskom šporetu I velikoj serpi, bez ikakvih problema. Dobili smo veliku kantu masti I izvanredne čvarke. Vikendicz ni malo nije bila zaprljana.
Podelite komentar
STOJKE
Stvarno su došla čudna vremena,to se i po čvarcima vidi.Nekad je to bila hrana siromašnih,a sad je delikates koji samo bogati sebi mogu da ga priušte. A kako i zašto to,niko ne zna
Podelite komentar
Zvezdaš
@STOJKE
Zna se. Čvarci se prave od domaćih svinja. Uništeno je domaće stočarstvo, naravno ne slučajno, pa se mnogo više uvozi. Uvozne svinje imaju mnogo manji procenat masti.
Podelite komentar
Mikica
@STOJKE
Proizvođači kad hoće da povećaju cenu oni kažu "delikates". Danas su "delikates" škembići, crevca i još mnogo tih artikala koji su u vreme kad je "Bog hodao po zemlji" bili hrana ljudi sa nižim primanjima. Skoro sam video u prodavnici slezina sa "delikatesom" cenom, nekada je to bila hrana za kućne ljubimce.
Podelite komentar
V8
Mi smo mnogo loši, gledamo da zaradimo od naših ljudi kada je najteže, lično sam video primer kada je bilo bombardovanje Srbije, pa poplave, čizme su odmah otišle na 3.ooo dinara, loši smo sami sebi loši i tu nema pomoći...
Podelite komentar
Дамир
Некада је од свиње било 70% меса 30% масти а данас због начина исхране(разни концентрати) и профита свиња има готово 98% меса а масти ни за лек.
Podelite komentar
Dragan
@Дамир
Uzeo 20 kg bele slanine 6600 din dobio 15 kg masti 3 kg duvan čvaraka vidi računicu mast u prodavnici čak 500 din a čvarci bogatstvo
Podelite komentar
masha
Sve dok se kupuje, znaci da vredi
Podelite komentar
H
@masha
To nigde veze nema. Neke stvari morate da kupujete, sto ne znaci da vrede, nego nemate izbora. Mada opet, ne moramo da jedemo čvarke
Podelite komentar
Pera
Ako je istina, svaka čast! Pa nije nuklearna fizika napraviti čvarke, zameniti osigurače (one stare ako ih još ko ima), popraviti svašta po kući. Jedva čekam da se vrati vreme da većina muškaraca i žena bude ponovo sposobna za te osnovne životne stvari poput naših starih, ovo što danas viđamo je tragedija oba pola. A onda polako "majstori" (ne pravi majstori, nego ovi ""), biće malo teže naučiti bilo šta što zahteva bar 4-5-6 godina ozbiljnog učenja.
Podelite komentar
Miki
Uvek cu radije da jedem slaninu nego cvarke.
Podelite komentar
e sad će
i slanina da poskupi
Podelite komentar
pork
candy
Podelite komentar
zna li se
pošto je kavurma šjembići pihtije ...
Podelite komentar
šjembići
@zna li se
škembići
Podelite komentar
Lami
Nekada sirotinjska hrana!
Podelite komentar