• 22

Vreme čitanja: oko 2 min.

Burek sa mesom na Kaleniću 1.000 dinara! "Je l' sa kavijarom ili šta?"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako smo došli do toga da nam je omiljeni doručak, nakon izlaska sa društvom, postao simbol za luksuz?

  • 22
burek sa mesom, cena Foto: Telegraf.rs/Privatna arhiva

"Još nikad nisam ušla u pekaru i pitala koliko košta burek", priča nam jedna čitateljka sa Voždovca, ali će nakon situacije u pekari kod Kalenić pijace, to verovatno početi da primenjuje. Naime, četvrtinu bureka sa mesom, 250 grama bureka sa sirom i jedan jogurt, naplatili su joj 720 dinara. Odnosno, kilogram bureka sa mesom staje čak 1.000 dinara, dok je onaj sa sirom, simbolično, za 200 dinara jeftiniji.

Kako smo došli do toga da nam je omiljeni doručak, nakon izlaska sa društvom, postao simbol za luksuz?

- Nisam gledala cenu ništa, rekoh jede mi se burek, nisam odavno jela, hoću četvrtinu sa mesom i osminu sa sirom - priča nam žena i pojašnjava da su joj rekli da se kod njih prodaje na grame.

- Palo mi je na pamet, ko još prodaje burek na grame, iseci četvrtinu pa koliko je, rekoh - dodaje. Naposletku, to zadovoljstvo ju je koštalo tačno 720 dinara.

- Sestra se zapitala 'je l' ovo burek sa kavijarom' ili šta? - šali se malo ova Voždovčanka, koja je u bureku uživala, ali je pitanje da li će se opet vratiti baš u ovaj lokal.

Inače, odlazak u pekare po doručak zaista jeste jedan od izdataka koje više ne može svako da priušti. Nedavno smo pisali da neki Beograđani bez 2.000 dinara ni ne ulaze u pekaru, dok nam je za osnovne namirnice u prodavnici potrebno i do 3.000 dinara.

Međutim, u tome nismo usamljeni. Dok je naš kolega boravio u Melburnu, zabeležio je i cene iz prodavnica, pa je tako imao prilike da vidi da je povrće koje je neizostavno u srpskoj kuhinji na leto - čist luksuz na njihovim policama.

Dok recimo, bakin kolač, za koji vam je potrebno svega tri sastojka, u Monaku košta čak 600 dinara.

Naš burek od "1.000" onda i ne zvuči "tako loše"? Pišite nam u komentarima šta mislite.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fuj

    15. februar 2024 | 17:28

    Zivotni standard u Monaku i Australiji i Srbiji nije isti.Ljudi rade za 300 evra i dalje kod nas,a a Australija ima najbolje uslove zivota i min cena rada je 12$ po satu ,tako da je apsolutno glupo,apsurdno i cak vulgarno sto uporedjujete i vredjate nam inteligenciju.

  • Milan

    15. februar 2024 | 18:23

    Na računu lepo piše da je kilogram bureka sa mesom 1000din a sa sirom 800. Četvrtina bureka sa sirom od 250gr je 200din. Pa godinama je bio oko 150din, u čemu je onda problem kada znamo da je bilo inflacije? A burek sa mesom je uzela 400gr i to je 400din. Treba je da uzme 250gr a ne skoro pola tepsije i kuka.

  • Fora i fazoni

    15. februar 2024 | 18:07

    Koliko mogu da vidim na tom prikazanom računu zeni je naplaceno 480 gr bureka sa mesom.Tako da ili je uzela gospodja pola tepsije ili joj kucano duplo vise.Zato je toliki racun.A uostalom ja ne znam gde je burek jeftiniji od 200 dinara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>