• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Cene kafe za one koji je piju širom sveta će verovatno porasti

V. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo su izazovi sa kojima se susreću proizvođači

  • 0
kafa Foto: Shutterstock/guys_who_shoot

Uzgajivači kafe u Vijetnamu su ove godine teško pogođeni najvećom sušom u skoro deceniju, što je izazvalo zabrinutost zbog skupljih espresa širom sveta, čak i kada neki uzgajivači održavaju prinose zdravim pametnim kontramerama.

Domaće prognoze za žetvu sledeće sezone u Vijetnamu, drugom najvećem svetskom proizvođaču kafe, i dalje su mračne.

Vijetnamska trgovačka berza (MKSV) očekuje pad proizvodnje od 10-16 odsto zbog ekstremne vrućine koja je pogodila region centralne visoravni gde se kafa najviše proizvodi  između marta i početka maja, rekao je zamenik direktora Ngujen Ngok Kvin.

Međutim, povratak kiše poslednjih nedelja poboljšao je izglede, podižući poverenje među poljoprivrednicima i zvaničnicima. Ali ostaje nejasno da li će poboljšano vreme pomoći da se poveća proizvodnja i snize cene zrna robuste, sorte koja se najčešće nalazi u espresu i instant kafi, čiji je Vijetnam najveći svetski proizvođač.

- Očekujem da će proizvodnja u zemlji pasti za 10-15 odsto, ali će moja farma povećati proizvodnju - rekao je Ngujen Hu Long, koji uzgaja kafu na plantaži od 50 hektara u Gia Lai, jednoj od provincija koja najviše proizvode kafu u Vijetnamu.

Da bi zaštitio svoje drveće tokom toplotnog talasa, držao je tlo oko biljaka vlažnim pokrivajući ga lišćem. Suprotno lokalnoj praksi gde se seče drveće nakon nekoliko godina u cilju poboljšanja kvaliteta zemljišta, on svoje drveće ostavlja i pušta ga da raste decenijama. Kao rezultat toga, biljke imaju dublje korenje i širi pristup rezervama podzemne vode.

Kakav god uticaj bio na žetvu, cene kafe za one koji piju širom sveta će verovatno porasti.

Veleprodajne cene u Vijetnamu i robuste fjučersa kojima se trguje u Londonu porasle su na rekordne vrednosti ranije ove godine, uglavnom nakon nedovoljne žetve u Vijetnamu i zbog straha od sledeće žetve u zemlji nakon suše, prema brojnim trgovcima i analitičarima.

Rekordne veleprodajne cene su do sada imale ograničen uticaj na potrošačke cene, pri čemu je inflacija kafe u aprilu porasla za samo 1,6 odsto u 27 zemalja Evropskoj unje, prema poslednjim podacima Eurostata, i 2,5 odsto u Italiji koja voli robustu.

Iako su cene znatno ispod rasta u odnosu na godinu dana ranije, bile su veće od 1% u martovskom čitanju EU, što je znak da su pržionice možda počele da svoje veće troškove prebacuju na potrošače.

Osim toga, brige oko Vijetnama su daleko od kraja, jer bi nedovoljno kiša nakon suše ili preveliki pljuskovi pre predstojeće oktobarske sezone žetve mogli dodatno da smanje proizvodnju, prenosi Rojters.

Visoke veleprodajne cene takođe mogu ostati nepormenjene, pošto potražnja za robustom raste na globalnom nivou, a proizvođači su iskoristili trenutne okolnosti, gde su mnogi takođe zamenili biljke kafe durijanom oštrog mirisa, tropskim voćem koje ima ogromnu potražnju u Kini.

- Oni imaju finansijsku sposobnost da gomilaju i drže robu, tako da neće žuriti sa prodajom“, rekao je Le Tan Son iz Simeska, jednog od najvećih izvoznika kafe u Vijetnamu.

Da li će se povećanje osetiti i u Srbiji?

Atlantic Grand- Strauss Adriatic, trenutno najveći proizvođač kafe u Srbiji, najavio je Komisiji za zaštitu konkurencije planirano povećanje cena shodno povećanju cene sirove kafe na svetskoj berzi, ali iz Komisije za Telegraf Biznis nisu mogli da daju više podataka o kom procentu poskupljenja se radi.

Pojedini mediji pisali su da će od 1. jula usledite povećanje, ali ono je za sada na rafovima polica izostalo.

(Telegraf Biznis)

Video: Stranci a domaći u Beogradu: Rekli su da smo ludi, ali mi smo ovde srećni

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>