• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog divljanja cena na Jadranu vraća se već izumrla navika turista: "Od prošle godine smo videli da se menja"

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 5
Split, plaža, more, odmor, panorama grada, luka, Hrvatska Split / Foto: Shutterstock

Gosti koji dolaze s prtljažnicima punim hrane, neizbežni paradajz i pašteta na plaži, prizori su sa Jadrana za koje se mislilo da su iščezli s hrvatske turističke scene.

U samim počecima turizma pojesti nešto na plaži, a nisu to uvek bili samo pašteta i paradajz, bilo je sasvim uobičajeno i prihvatljivo. Onda se turizam "profinio", ta je navika postala znak skučenih budžeta, a paradajz i pašteta povukli su se u apartmane.

Oni koji i dalje nisu krili da im je ekonomičnije da na letovanje donesu hranu iz svoje zemlje, pa bi i dalje na plaži, željni sunca, nešto malo prezalogajili, postali su – paradajz-turisti. Ta se etiketa uglavnom lepila istočnjacima, iako bi u njihove redove zalutali i Nemci, Austrijanci... Ovog leta, međutim, svedoče brojni domaćini u privatnom smeštaju, turisti opet pristižu s prtljažnicima natovarenim namirnicama.

"O, da. Dugo već radimo s Česima, Slovacima, Poljacima... koji čine 90 odsto naših gostiju, i nekada, pa i početkom 2000-ih, bilo je uobičajeno da sa sobom na letovanje donose mleko, jogurte, flaširanu vodu, mesne proizvode, papriku, sokove... Nekako oko 2010. to je prestalo, standard im je porastao, a cene se kod nas i njih manje-više izjednačile. Prošle godine smo, međutim, primetili da se nešto menja, neki gosti su opet počeli da donose hranu, a ove godine je to itekako uzelo maha. Pogotovo kad su u pitanju porodice s manjom decom. Nema nijedne koja nije sa sobom dovezla nešto od hrane", priča za Večernji vlasnica smeštaja na Pagu.

"Sad gosti dolaze čak s malim priručnim frižiderima, i prvo im je kad stignu da brže-bolje pitaju gde ih mogu uključiti u struju. Osim mesa, donose i mlečne proizvode, sokove, povrće... I to često iz svojih bašti. Puno više nego pre kuvaju u apartmanima, kad dođu dve-tri porodice koje se poznaju, često sa sobom imaju električni roštilj i zajedno roštiljaju na balkonu. Možda jednom nedeljnoizađu van na večeru, obično na ribu, ipak su na moru i žele to sebi da priušte. Fast food ih ne zanima, kažu da su im hamburgeri i pica preskupi... Pica je u našem mestu, inače, od 14 evra naviše, a hamburger se može pojesti za 12 do 17 evra", kaže sagovornica hrvatskog lista.

S obzirom na jadranske cene, bilo je samo pitanje vremena kad će ta stara navika gostiju oživeti.

"Govore da su im cene kod nas previsoke. Među mojim gostima, koji kod nas dolaze godinama, ima i profesora, doktora i običnih radnika, ali svi to kažu. Skupo je i kod njih u velikim gradovima, ali kažu da su u manjim mestima cene niže. Hrvatsku obalu jako vole, kod nas se ugodno osećaju, a i relativno smo im blizu. Međutim, u odnosu na pre korone sad im za odmor treba bar 50 odsto više novca", kaže vlasnica sa Paga koju puni prtljažnici ne iznenađuju.

Poneki se domaćini ipak iznenade kad vide što sve gosti donesu sa sobom, pa je iznajmljivaču na crikveničkoj rivijeri, recimo, bilo neobično da vidi kad su gosti s holandskom registracijom iz svog automobila izvukli i vreću krompira.

(Telegraf.rs)

Video: Cene goriva biće manje za tri dinara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bez mere

    7. septembar 2024 | 13:33

    U top sezoni u Grckoj ogromna porodicna pica, jako kvalitetna 21 euro. Giros pita sa cacikijem 4.6 evra. Sta li ima u tom burgeru od 17 evra??? Moja porodica ne voli hotele, oblacenje za dorucak... preferiramo slobodu. To ukljucije vecere van, kombinaciju ruckova ponetih iz Srbije (zbog brzine pripreme, ne zbog cene) i onih od svezih morskih plodova i ribe. A dorucak najcesce ne biva bez salate od hladnog prokiselog paradajza koji je tako osvezavajuci. Zato uvek samo najlepse plaze i natprosecno fenomenalno more i bleja do zalaska na plazi.

  • Marina

    8. septembar 2024 | 12:10

    Svako ide na odmor u skladu sa finansijskim mogucnostima. Meni vise odgovara hotel da 10 dana ne moram da spremam hranu. Menjam plaze,idem na izlete,jer mi potpuno pasivan odmor ne odgovara. Ali ipak ne razumem ljude koji hranu vuku na put. Istu tu svezu hranu mogu da kupim u supermarketu i nisu cene bas toliko visoke da moram da vucem paradajz i tunjevinu u frizideru na put. Pa pola te hrane ce biti nikakva i pokvarena. To nije odmor,vec maltretiranje. A isto tako mislim da treba da postoji red i na plazi. Nema donosenje frizidera I lokanje uz viku I dreku na plazi. Kome je do opijanja,eno mu apartman. Isto tako I dovodjenje pasa na plazu Pa onako mokri I smrdljivi se otresaju po celoj okolini,za njih poseban deo plaze. Isto tako,ako sam platila lezaljku,imam pravo da odem do apartmana na rucak I da se vratim a da mi ne naplate ponovo lezaljku,a za visoke cene lezaljke da mi daju cistu I ispravnu. Isto tako kakav je to nacin da se naplacuje razlicita cena lezaljke u zavisnosti u kom redu lezis,plaza je plaza. Ako se vec ugostitelji zale na paradajz turiste,onda i oni treba dosta toga da poboljsaju a pre svega da spuste cene i pruze bolju uslugu a ne da gledaju da sto vise pokupe od turista a usluga skupa I losa.

  • Lola

    8. septembar 2024 | 18:25

    Oduvek su bili pohlepni. Oduvek. Prodavali su more i stene. Hvala bogu da je Grcka blizu. U Grckoj se osecam kao u svojoj kuci. Godinama idemo kod iste gostoljubive porodice koja nam daje specijalnu cenu, peru nam ves jer ostajemo i po tri nedelje. Kakva Hrvatska! Daleko ih bilo! Razbojnici.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>