• 2

Predsednik odštampao svoju državu u 3D i dao lekciju celom svetu

Predsednik se zapitao o načinima na koje bi postojeći kompleksni podaci mogli biti interpretiraniji, tako da svako može da razume izazove

  • 2

Pojava 3D štampanja, kao i druge tehnologije četvrte industrijske revolucije, ima široku i neočekivanu upotrebu. Ova revolucionarna mašinerija stvara objekte ređajući sloj po sloj, i može da napravi složene obrasce i strukture koje su nekada i nemoguće bile za proizvodnju.

Globalno, 3D štampanje, u kombinaciji sa robotizacijom, već je uticalo na to kako se proizvodnja 21. veka odvija u mnogim industrijama od avijacije do poljoprivrede. U medicinskom domenu, danas je velika primena posebno u 3D štampanim protezama i pomagalima koji poboljšavaju život pacijenata i olakšavaju im svakodnevno kretanje.

Privrednici ali i modni kreatori pokrenuli su preduzetničke kompanije koje prodaju 3D štampane proizvode. Međunarodne organizacije su podržale upotrebu brzih prototipova zasnovanih na 3D štampanju u sektorima kao što su poljoprivreda, obrazovanje i širi međunarodni razvoj.

Ali neke druge iznenađujuće primene počinju da se pojavljuju.

3D štampanje -sledeća granica

Nedavno je predsednik Sijera Leone koristio 3D štampač da napravi kartu svoje države, i pri tom, ilustrovao raspodelu broja devojčica koje ne pohađaju osnovnu školu širom zemlje. Ideja se razvila tokom ručka u Državnom domu, gde su visoki vladini zvaničnici razgovarali o statusu obrazovanja u zemlji.

Predsednik se zapitao o načinima na koje bi postojeći kompleksni podaci mogli biti interpretiraniji, tako da svako može da razume izazove s kojima se suočava sektor obrazovanja. Drugim ljudima je bilo teško da u potpunosti učestvuju u diskusijama jer nije bilo ekrana za stolom.

Direkcija za nauku, tehnologiju i inovacije (DSTI), smeštena u Državnom domu, odmah se angažovala za izračunavanje raspodele devojčica van škole u ​​svakom poglavlju i generisala tačan prikaz analiza u 3D modelu.

- Činjenica da možete mapu da okrente da biste videli različite aspekte čini da se osećate kao da ste tamo, tako vam je jasno kako ti ljudi žive i šta treba da se promeni - rekao je predsednik.

Predsednik je takođe odštampao mapu koju deca moraju da pređu da bi došla do svojih škola. On je koristio 3D-štampani model u razgovorima sa ministrima i višim vladinim zvaničnicima, kako bi istražio kako bi nedavno nabavljeni državni autobusi trebalo da budu distribuirani širom zemlje. Odmah je bilo očigledno kom regionu su najpotrebniji autobusi, što je impliciralo razgovore o putevima.

U Sijera Leonu razgovori su prevedeni u prkasu i sada se aktivn oradi na rešavanju problema.

Šta možemo da naučimo iz primera države Sijera Leoni?

Kako ulazimo u eru eksplozije podataka, vizualizacija podataka postaje sve važnija. Dalje, kako sistemi mašinskog učenja poboljšavaju svoju sposobnost da pretvaraju veoma velike skupove podataka u intuitivne informacije, potreba za predstavljanjem informacija za donošenje odluka i druge svrhe će postati mejnstrim. Zamislite samo kolika je prednost kada neku maketu jednostavno možete da odštampate u realnom vremenu, a ne da je sklapate delić po delić.

Prednosti 3D štampanih podataka je relativna slika i mogućnost dodira. Potnecijalni problem može da se sagleda iz više uglova i da postoji razgovor licem u lice, umesto da svi gledaju u istom pravcu na ekranu. Ovaj pristup smanjuje jezičke barijere i smanjuje pristrasnost. Konačno, aspekt „bez baterija“ za pretvaranje digitalnih podataka u analogni model je moćan: možete voditi dijalog bilo gde bez računara, laptopa ili pametnog telefona (čak i tokom obroka).

Prikazivanje informacija u fizičkom 3D formatu nije novo. Ono što je novo je kombinovanje sposobnosti za obavljanje složene analitike podataka i 3D štampanja, da bi se dramatično poboljšala brzina i kvalitet donošenja strateških odluka u upravnim odborima i državnim kućama širom sveta.

3D štampanje podataka ne zamenjuje u potpunosti tradicionalne metode prezentacije podataka, kao što je prikazivanje na ekranu.

Naročito, 3D štampanje zahteva vreme i pripremu; i kada treba dinamički manipulisati podacima da bi se istražili scenariji „šta ako“, 3D štampani podaci sami po sebi nisu opcija.

S tim u vezi, strateški razgovori na nivoima šefova organizacija i država verovatno će imati najviše koristi od ovog novog pristupa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ko sta

    30. jun 2019 | 23:33

    Nije odštampao državu, već grafikon u obliku države. Svakako interesantan način skretanja pažnje ka inovacijama i obrazovanju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>