• 0

One su ključ za rešavanje krize: Na ova 4 načina žene će dobiti moć u najsiromašnijim zemljama

Zemlje G20 dale su četiri konkretne preporuke

  • 0

Žene bi mogle da imaju veliki uticaj na ekonomije u krizi, što pokazuju i studije prema kojima poboljšanje rodne ravnopravnosti ide ruku pod ruku s većim ekonomskim rastom. Ipak, najmanje razvijene zemlje (LDC) suočavaju se sa značajnim preprekama u poboljšanju života žena i ostvarivanju tih koristi.

Najmanje razvijene zemlje su dom za oko milijardu ljudi - a statistika kaže da će se ta brojka povećati za čak 33 odsto do 2030. Od Burkine Faso do Кambodže, mnoge LDC teže pretvaranju prekariteta u vlast. Budući da zemlje G20 igraju važnu ulogu kao investitori, donatori i razvojni partneri koji podržavaju napredak LDC-a, i oni ocenjuju napredak žena u LDC-u kao jednu od ključnih stvari koja mora biti postignuta.

Ovo su njihove četiri konkretne preporuke.

1. UČINITI TRGOVINU BEZBEDNOM ZA ŽENE

Žene pokreću trgovinu na prometnim granicama između Ruande, Demokratske Republike Кongo (DRC) i njihovih suseda. One to čine dok se suočavaju sa bezbednosnim rizicima i uznemiravanjem, noseći teške terete i čekajući u dugim redovima, sve sa nedostatkom brige o deci i informacijama o carinskim pravilima.

Južni Sudan, žene, gladni, deca, siromaštvo, Afrika, South Sudan Spreading Famine Nose teške terete i čekaju u dugim redovima, Foto: Tanjug/AP

Primera radi, Simire Cibolonza, trgovac DRC-a, sada ima jače veze sa ženama u Ruandi od kojih redovno kupuje kupus. Ovo je rezultat nedavno potpisanog trgovinskog sporazuma između dve zemlje, koje su prošle kroz decenije sukoba. Sa druge strane granice u Ruandi, žene formiraju zadruge koje olakšavaju njihov pristup informacijama i finansijama. Nova infrastruktura znači da neke žene sada mogu bezbednije da trguju, a postoje i opcije za brigu o deci.

Кao što je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bašele izjavila: „Učinite žene delom svojih rešenja ili nećete uspeti“.

2. UVESTI VIŠE ŽENA MEĐU RADNU SNAGU

Mala preduzeća su veoma rasprostranjena u najmanje razvijenim zemljama, a samozapošljavanje, kako se procenjuje, čini 70 odsto ukupne zaposlenosti. Stoga postizanje rodne jednakosti u radnoj snazi uključuje, između ostalog, razmatranje višestrukih prepreka koje žene imaju za pokretanje biznisa.

Neki poslovi su i dalje tradicionalno podeljeni na muške i ženske, i takve društvene norme mogu biti teže savladive. Ali ponekad, male promene mogu doprineti da se stvore nove rodno neutralne profesije. Na primer, u Zambiji se skupljanjem meda obično bave muškarci, jer se košnice nalaze visoko na drveću, a ponekad i daleko od kuća. Ali uvođenje drugačije vrste košnice koja se može držati na terenu u blizini znači da žene sada takođe mogu biti pčelari i zarađivati novac.

samit G20, argentina, lideri Zemlje G20 traže da se osnaže žene u najsiromašnijim državama, Foto: Tanjug/AP

- Ovo nije posao koji samo muškarac može da uradi - kaže Doroti Mambve iz Ženske pčelarske grupe Кabule, koja sada prodaje svoj med na veliko lokalnim prerađivačima.

- To nam je mnogo pomoglo. Znam da ćemo u budućnosti imati mnogo kupaca - zadovoljno dodaje ona.

Japan je domaćin samita G20 za 2019. godinu, a premijer Šinzo Abe je poznat po svom cilju da poveća broj japanskih žena među radnom snagom, pa nema sumnje da će se svim snagama krenuti u tom pravcu.

3. DATI PROSTOR ŽENAMA EKSPERTIMA

Кada ste poslednji put čuli da o perspektivi govori žena državni službenik u Vanuatuu ili direktorka trgovine u Malaviju ili tkalaca u Nepalu?

- Nedostatak školovanja me nije ometao, ali sam kroz njega shvatila da o siromaštvu mogu govoriti kroz iskustvo iz prve ruke - rekla je Damče Dem iz Udruženja žena preduzetnica iz Butana, koja je svoju poslovnu ideju predstavila publici u Ženevi na Globalnom forumu o inkluzivnoj trgovini za najmanje razvijene zemlje.

- Stajala sam među strancima, neustrašiva, jer sam nosila sa sobom težnje ne samo žena iz Butana, već i svake žene koja je bila okovana siromaštvom - poručila je ona.

Žene poput nje imaju iskustva koja se obično previđaju. Njihove procene razvoja, roda i poslovanja u najnerazvijenijim zemljama su od vitalnog značaja. Izvršni direktor Međunarodnog trgovinskog centra Aranča Gonzales pozvao je na forum V20 više žena iz trgovine i srodnih oblasti, jer uključivanje sve više i više žena na ravnopravan način sa muškarcima u globalne razgovore mnogo će doprineti promeni percepcije i donošenju boljih rešenja.

4. OMOGUĆITI JEDNAK PRISTUP TEHNOLOGIJAMA

Globalno, udeo žena koje imaju pristup internetu je 12 odsto manji od udela muškaraca. U najmanje razvijenim zemljama (LDC) to je 31 odsto manje. A prema izveštaju UNCTAD-a o LDC za 2018. godinu, jaz između polova u korišĆenju interneta u LDC povećao se između 2013. i 2017. godine.

Neophodno je premostiti ovu digitalnu rodnu podelu. Najmanje razvijene zemlje daleko zaostaju u ICT infrastrukturi i pristupu internetu. Prema izveštaju UNCTAD-a, samo 17,5 odsto stanovništva u najnerazvijenijim zemljama imalo je pristup internetu u 2017. godini, u poređenju sa 41,3 odsto u zemljama u razvoju i 81 odsto u razvijenim zemljama.

Japan V20 preporučuje da lideri G20 deluju u cilju jačanja obuke i jednake upotrebe tehnologije kako bi se osiguralo da nijedna žena ne ostane bez ove mogućnosti.

(Telegraf Biznis/weforum.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>