• 0

Deca i novac - kako da ih naučite najvažnijim lekcijama

Deca više uče o finansijama od svojih roditelja nego od bilo kog drugog modela

  • 0
Dečak, novac Foto: Shutterstock

Kako pripremiti decu i uvesti u svet finansija? Važna je tema, i o tome bi trebalo da mislite što ranije.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da deca više uče o finansijama od svojih roditelja nego od bilo kog drugog modela. Studije o “finansijskoj socijalizaciji” su se fokusirale na primere u kojima roditelji uče decu o novcu.

Međutim, novi pokazatelji govore da ne treba zanemarivati važnost praktičnog upravljanja novcem. Roditelji mogu da podučavaju svoju decu o novcu na razne načine. Oni možda mogu da:

- da im daju redovan džeparac

- da im plate zadatke koji su "iznad uobičajenih" za njihov pojam normalnih poslova

- da ih nagrade za dobre ocene gotovinom

- da ih ohrabre da štede za posebne namene ili dobrotvorne donacije

Specifičnosti zapravo nisu bitne, niti količina novca, koja može da varira u zavisnosti od finansijske situacije porodice, kaže autor studije koju je objavio Svetski ekonomski forum.

Ali, važno je da roditelji rano daju deci praktično iskustvo sa novcem, kada su ulozi i dalje niski.

WEF Foto: Printscreen

- Ako prvi put deca koriste kreditnu karticu ili moraju da rade ili moraju da štede za nešto ili imaju bankarski račun, onda kada su sami, to nije dobar trenutak za tu vrstu vežbe -savet je Norton škole.

Za roditelje je važno da deci obezbede finansijska iskustva koja odgovaraju deci ali uz njihov nadzor - kaže Lebaron.

- Pustite ih da prave greške i pomozite im da uče iz njih, tako ćete im pomoći da razviju navike pre nego što ostanu sami, kada su posledice mnogo veće i kada će raspolagati većom količinom novca.

U anketi čije rezultate prenosi WEF, većina učesnika je izjavila da im je u mladosti data neka vrsta iskustva sa novcem i smatrali su da je to iskustvo bilo izuzetno korisno u njihovoj pripremi da sami upravljaju novcem. Oni koji nisu dobili takva iskustva želeli su da ih imaju.

Iz toga su se rodile tri teme: Da li je teško raditi, Kako upravljati novcem, i Kako mudro trošiti.

Ali i tri razloga zašto su se pojedini roditelji odlučivali da deci pomognu oko novca: Da bi im pomogli da nauče finansijske veštine, Da steknu finansijske vrednosti, Da postanu nezavisni.

Postavilo se i pitanje da li su milenijalci loši s novcem?

Došlo se do zaključka da današnje generacije nisu dobile toliko praktičnog iskustva koliko na primer, njihovi roditelji ili bake i deke. Činjenica je da mnogi danas oklevaju da se povere novac svojoj deci, a to bi moglo da bude problematično na više nivoa. Idealno bi bilo, da roditelji nauče decu o novcu kroz model, objašnjenje i kroz praktičan primer.

- Najbolji pristup je kombinacija. Ako roditelji primene ova tri saveta, postoje zaista dobre šanse da njihova deca nauče važne lekcije o novcu -

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>