• 3

5 stvari koje treba da znate o Huaveju, a Epl bi trebalo da misli o ovome

Kompanija i dalje puni naslovne strane portala

  • 3

Kineski tehnološki gigant Huavej i dalje je jedna od najvažnijih vesti, ali i tema na Svetskom ekonomskom forumu u Kini.

Osnovana 1987. godine sa sedištem u Guangdongu, kompanija je počela da proizvodi prekidače za telefon pre proširenja na telekomunikacione mreže i komunikacione uređaje. Danas se njegov portfolio proteže od infrastrukture i pametnih uređaja do usluga u oblaku i veštačke inteligencije.

Evo pet stvari koje bi trebalo da znate o kompaniji:

1. Neverovatno brzo raste

Huavej je zabeležio veliki rast prihoda i operativne dobiti. Godišnji prihod je skočio za skoro 20 odsto u 2018. godini.

Foto: Printcreen

2. Nije samo u Kini

Taj rast nije bio samo u Kini ili u Aziji - kompanija raste na svim kontinentima na kojima posluje - i to u dvocifrenom obliku.

3. Veoma troši na istraživanje i razvoj

Huavej je opisao inovaciju kao svoju "životnu snagu“ i obavezao se da uloži 10% svog godišnjeg prihoda u istraživanje i razvoj. Prošle godine kompanija je potrošila više od 100 milijardi funti (ili otprilike 14 milijardi dolara) na istraživanje i razvoj, što znači da je na petom mestu po globalnom rezultatu. Sva ta potrošnja pretočila se u veliki broj patenata, što je Huavej učinilo jednim od najvećih vlasnika u svetu.

Huavej

Foto: Printcreen

4. Njegov udeo na tržištu je ogroman

Huavej je 2018. završio sa 31 odsto tržišnog učešća na globalnom tržištu mobilne infrastrukture. Erikson je na drugom mestu sa 27%, a sledi ga Nokija sa 22%.

5. Isporučuje više uređaja nego Epl

Huavej se preselio na tržište pametnih telefona, a kompanija je isporučila više uređaja od Epla tokom 2018. godine, čime je doprinela njegovom ukupnom rastu.
Istovremeno, neke vlade širom sveta izrazile su zabrinutost zbog veličine, moći i bliskosti kompanije s kineskom vladom.

Američka vlada je na crnu listu stavila Huavej, koji gradi super brzu 5G mrežu, zbog nacionalne sigurnosti. Međutim, američki predsednik Donald Tramp se donekle povukao u retorici, i zabrani koja se odnosi na Huavje posle sastanka s kineskim predsednikom Si Đinpingom pre nekoliko dana.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke