• 0
 ≫ 

Devojčica koja je ubedila svoje ostrvo Bali da zabrani plastične kese

 ≫ 

Sa samo 16 godina, Isabel Vijsen je ubedila svoje ostrvo Bali da zabrani plastične kese

  • 0

Odluka da Bali postane ostrvo bez plastike zvanično je stupila na snagu i zabranjena je distribucija plastičnih kesa, slamčica i stiropora. Ova odluka doneta je u decembru 2018.

Ostrvo Bali, najpoznatija turistička destinacija u Indoneziji, od juna ove godine je postalo mesto na kome je zabranjena prodaja plastičnih kesa, slamčica i stiropora.

Ovo ostrvo je, kao i mnoga druga mesta na svetu koja su okružena prirodom i okeanima, imalo velikih problema sa zagađenjem i plastičnim otpadom.

Često su obale okeana bile preplavljene plastikom i sličnm otpadom, koji je zagađivao okolinu, ali i uticao na biljni i životinjski svet u okeanu.

Inicijativa da se zabrani korišćenje plastike na Baliju je pokrenuta pre oko šest godina, kada su dve sestre Isabel i Melati Vijsen započele svoj aktivizam, što je kasnije rezultiralo nevladinom organizacijom pod nazivom "Bye bye plastic bags".

Te devojčice i sada praktično deca, a kada je sve to počelo imale su 10 i 12 godina.

Na nedavno održanom Svetskom ekonomskom forumu u kineskom gradu Dalianu Isabel Vijsen, koja danas ima 16 godina, bila je najmlađi govornik. Govorila je o tome kako su počeli svoju borbu i šta ih je motivisalo da pokrenu akciju zabrane plastike na Baliju. Opširnije o tome čitajte u okviru naše posebne rubrike - "Kako je Bali zabranio plastičnu kesu"

Šest godina borbe, aktivizma i podizanja svesti o ovom problemu rezultiralo je zabranom plastičnih kesa, a Vlada Indonezije smatra da će se u nardnim godinama, zagađenje plastičnim otpadom smanjiti za 70 procenata, kao rezultat ove zakonske regulative.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>