• 0
 ≫ 

Treći dan Davosa: Panika među najmoćnijim ljudima: Da li princ ima i tvoj broj telefona?!

 ≫ 

Treći dan Svetskog ekonomskog foruma je bio dinamičan a to je obećala i lista učesnika i tema. I danas je tamo bila premijerka Srbije Ana Brnabić

  • 0
Svetski ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/AP, Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

 

Uzbudljiv dan u Davosu, baš kao što se i očekivalo. Bilo je naravno i otrovnih strelica, ali i kvalitetnih rasprava. Osim one koja je glavna tema, a to su klimatske promene, važni su bili i razgovori oko poverenja u budućnost tehnologije i zašto nam je neophodna. Centralno mesto panela i sva slava, ipak je pripala političkim liderima.

Soros upozorava Trampa na potencijalnu ekonomsku propast pre izbora

 

Milijarder i investitor Džordž Soros rekao je da bi američka ekonomija mogla da krene ka katastrofi kao rezultat napora predsednika Donalda Trampa da jača američko poslovanjo a i cena deonica uoči izbora 2020. godine.

Greta uzvratila na žestoke provokacije američkog ministra finansija

Švedska aktivistkinja koja se bori za zaštitu klime, Greta Tunberg uzvratila je Stivenu Mnučinu, nakon što joj je ministar finansija predložio da treba da studira ekonomiju na koledžu pre nego što drži predavanja SAD o ulaganjima u fosilna goriva.

Japanska banka dovodi fond u Srbiju, žele da ulažu u naše startape

Premijerka Srbije sastala se i sa predsednikom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom, s kojim je razgovarala o otvaranju investicionog fonda te banke u Srbiji.

17: 00 Brnabić se u Davosu susrela sa Merkel

Premijerka Srbije Ana Brnabić susrela se danas u Davosu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a imala je i niz susreta sa predstavnicima velikih svetskih kompanija.

Ana Brnabić je, pored niza sastanaka sa zvaničnicima i predstavnicima kompanija koje su, kaže, prisutne ili zainteresovane da čuju nešto više o Srbiji, učestovala i na dva panela u okviru Foruma.

Ana Brnabic

Ana Brnabić i Angela Merkel - Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

15: 20 WEF održava konferenciju za novinare o koronavirusu.  Komentarišu se i sagledavaju prioriteti i reagovanja na potencijalnu epidemiju. Govori se i o virusima i lekcijama o prethodnim epidemijama.

14 : 45 Merkelova kaže da se svet u poslednjih 50 godina od prvog sastanka u Davosu mnogo promenio.  Kako je rekla, "ona Merkel iz 1971. godine nije ni zamišljala da će i danas stajati ovde -

Angela Merkel

Foto: Tanjug/AP

Od tada je došlo i do velikog napretka - povećanje prihoda po glavi stanovnika, nagli pad siromaštva i veliki napredak u borbi protiv infektivnih bolesti. Ta dostignuća izgrađena su zahvaljujući zemljama koje sarađuju na međunarodnom nivou, istakla je Merkel.

Slična saradnja potrebna je i u pogledu klime, jer smo pod pritiskom i moramo delovati, kaže nemačka liderka.

Globalna zajednica mora delovati zajedno, insistira Merkel, dodajući da "nažalost nisu svi s nama“, ali većina je tu.

14: 30 Nemačka kancelarka Angela Merkel, redovna je učesnica Davosa, i upravo se obraća na Svetskom ekonomskom forumu.

 

14: 00 Mnučin, Nedela i Kuk odbijaju da komentarišu poznanstvo s princem 

Vest da je saudijski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman, hakovao telefon Džefa Bezosa, izazvao je zabrinutost i na Davosu.

Ipak, oni o tom problemu ne žele da govore na samom forumu.

Američki ministar finansija odbio je da komentariše to pitanje. Naročito, jer se i sam sastao s princem 2018. Novinari su ga pitali da li je ikada primio poruku preko Voc apa ili druge aplikacije i da li bi njegov telefon tako mogao biti hakovan, na šta je samo rekao:

- Znam samo ono što sam pročitao u novinama -

I generalni direktor Majkrosofta takođe se upoznao s prestolonaslednikom iste godine.

- Nisam ga video skoro. Možda moram da se nadoknadim to i tada možemo ponovo da razgovaramo -

Šef Epla je takođe odbio da komentariše situaciju.

Svetski ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

13: 10 Ministar energetike Saudijske Arabije pokrenuo je raspravu oko akcije protiv fosilnih goriva. On tvrdi da su svetu i dalje potrebna fosilna goriva - pa nafta i gas moraju da ostanu deo svega toga.

- Želimo da budemo sigurni da se svet fokusira na svaku vrstu energije, rekao je Al Saud, ukazujući na "veliko pitanje" energetskog siromaštva.

Postoji 2,6 milijardi građana koji nemaju pristup čistom gorivu za kuvanje, uglavnom u Africi, nastavio je Al Saud.

Ipak, čini se da nije potpuno imun na klimatske poruke:

- Kada je reč o ublažavanju štetnih emisija. To dugujemo sebi i generaciji koja dolazi -

12: 40 Upoznajte najmisterioznijeg čoveka u Davosu. Ništa nema nalik ostaloj poslovnoj eliti

12: 05 Nedela govori i o važnosti poverenja u tehnologiju:

- Ići ćemo unazad ako ne bude poverenja u faktor proizvodnje koji bi trebalo da podstakne četvrtu industrijsku revoluciju. Potrebne su nam globalne norme da bismo osigurali poverenje u tehnologiju.

To je trenutno ključno pitanje, s obzirom na zabrinutosti oko Huaveijevih 5G sistema.

- Moramo misliti o tome šta bi se desilo ako razdvojimo internet ili trgovinu? Povećaće se transakcijski troškovi naše ekonomije i sve će se pogoršati -

Nedela je takođe pozvao na podatke i rekao da privatnost treba posmatrati kao ljudsko pravo.

Davos, Svetski ekonomski forum 2018. Satya Nadella

Foto: Tanjug/AP

11: 30 U Davosu su razočarani jer je šef Svetske banke bojkotovao forum. Međutim, to i brine, jer se među poslovnom elitom to komentariše kao dokaz da SAD ne zanimaju klimatske promene.

11: 15 Holandija i Nemačka suočavaju se sa sve većim pritiskom da potroše više novca za jačanje ekonomskog rasta, međutim, bivši holandski ministar finansija odbija te tvrdnje.

On kaže da je vlada Holadnije poslednjih godina "strašno trošila“.

10: 50 Generalni direktor Majkrosofta Satja Nedela veruje da je sada vreme za hitne akcije kako bi se odgovorilo na najvažnije izazove planete.

Kaže da su četiri međusobno povezane komponente potrebne da bi svet u ovoj deceniji kolektivno postigao više:

1. Snaga širokog ekonomskog rasta kroz tehnološki intenzitet

2. Osiguranje da ovaj ekonomski rast bude inkluzivan

3. Izgraditi poverenje u tehnologiju i njenu upotrebu

4. Posvetiti se održivoj budućnosti

10: 25 Mnučin dodaje da ljudi koji pozivaju na odbacivanje fosilnih goriva treba da imaju na umu da postoje značajna ekonomska pitanja i mogući problemi sa poslovima.

10: 00 "Uvažiću Gretu tek kada završi fakultet"

Američki ministar finansija Stiven Mnučin izjavio je danas povodom poziva aktivistkinje Grete Tunberg da se odustane od fosilnih goriva da će uvažiti njeno mišljenje tek kada završi odgovarajući fakultet.

 

-Da li je ona glavni ekonomista? Nakon što završi ekonomiju na fakultetu, može da dođe i objasni nam to - rekao je Mnučin.

On je dodao i da je pogrešno shvaćen stav SAD.

- Politika SAD je pogrešno interpretirana. Da budem jasan, predsednik Tramp apsolutno veruje u čist vazduh i čistu vodu i nezagađeno okruženje, rekao je Mnučin.

Svetski ekonomski forum u Davosu

Foto: Tanjug/AP

09: 45 Huan Gvido, predsednik Nacionalne skupštine Venecuele prekršio je zabranu putovanja i da napusti Venecuelu. On se sastao sa američkim državnim sekretarom Pompeom, britanskim premijerom Borisom Džonsonom i obratio se Evropskom parlamentu. Sada je u Davosu.

 

Treći dan foruma ipak nije mogao da počne bez osvrtanja na mladu aktivistkinju Gretu Tunberg. Američki ministar finansija Stiven Mnučin imao je zapaženo izlaganje, a kasnije u toku dana očekuju su imena poput Satje Nadele, ali i Angele Merkel, Kristin Lagard....

Danas će biti reči i o četvrtoj industrijskoj revoluciji, problemu plastike, ali i kako oporezovati digitalnu ekonomiju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>