• 0
 ≫ 

Na šta se odnosi pojam "tiho odustajanje"? Poslovni lideri iz Davosa uputili jasnu poruku menadžerima

 ≫ 

Fenomen je nastavak takozvane "velike ostavke", termina koji opisuje talas odlazaka posebno mladog osoblja nakon pandemije

  • 0
Dosada dosadno Foto: Shutterstock.com

Odgovornost menadžera i poslovnih lidera je da spreče tiho odustajanje nakon što je pandemija suštinski promenila uslove rada, prema panelu menadžera i stručnjaka za ljudske resurse na Svetskom ekonomskom forumu.

- Posao lidera odozgo nadole je da reši ovaj problem - rekla je izvršna direktorka Vimea Andžali Sud u utorak u Davosu.

- Moramo da komuniciramo drugačije - primetila je ona, dodajući da ne veruje da se većina lidera oseća sposobnim za to.

Termin "tiho odustajanje" je skovan tokom pandemije da opiše one koji su, radeći od kuće i osećajući se odvojeno od poslodavaca, tiho prešli na davanje minimalnog doprinosa dok su svom privatnom životu davali veći prioritet. Prema anketi Galupa objavljenoj u septembru, oko polovina američkih radnika ispunjava takve uslove.

Fenomen je nastavak takozvane "velike ostavke", termina koji opisuje talas odlazaka posebno mladog osoblja nakon pandemije, kaže organizacioni psiholog Adam Grant sa Univerziteta u Pensilvaniji.

Mnogi radnici su mislili "s obzirom na ono što dobijam od svog poslodavca, koji je pošten način da uzvratim?", rekao je Grant.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Bloomberg Business (@bloombergbusiness)

Za raspravu je da li je ovaj fenomen za osudu ili samo čin samoodbrane. Iako poslodavci i radnici prirodno imaju tendenciju da budu na različitim stranama ovog argumenta, sve je veća podrška gledištu da su šefovi ti koji treba da spreče unutrašnju rezignaciju, a loši menadžeri prete moralu, angažovanju i učinku.

To što su mnoge kompanije vodile izlazne intervjue sa zaposlenima koji su odlazili u to vreme bila je dobra ideja, rekao je Grant, ali "više bih voleo da poslodavci sprovode intervjue za ulazak ili razgovore za ostanak".

Pružanje mobilnosti i vidljivosti radnicima o tome kako njihova karijera može da napreduje takođe je ključna za izbegavanje "tihog odustajanja", kaže Thieri Delaporte, izvršni direktor indijske IT multinacionalne kompanije Vipro Ltd.

- To je neverovatno važan aspekt ne samo zadržavanja tela već i srca, a mi želimo oboje - rekao je Delaport.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>