• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tačno ovoliko radnih mesta će nestati za pet godina: Dva sektora treba da "brinu" posebno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Govori se o 2 odsto svih zaposlenih na svetu

  • 0
posao

Foto: Shutterstock

Svetski ekonomski forum (WEF) je saopštio da će u narednih pet godina na celom svetu nestati čak 14 miliona radnih mesta.

Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo više od 800 kompanija, WEF očekuje da će poslodavci do 2027. godine otvoriti 69 miliona radnih mesta, dok će ugasiti 83 miliona poslova, prenosi CNN.

Dakle, nestaće 14 miliona radnih mesta, što predstavlja dva odsto svih zaposlenih, naveo je WEF u saopštenju, i dodao da će prelazak na sisteme obnovljive energije stvoriti značajan broj novih radnih mesta, dok će na tržište rada negativno uticati spor ekonomski rast i visoka inflacija.

Takođe, pominje se i razvoj veštačke inteligencije (AI) koja će imati kako pozitivan, tako i negativan uticaj na radna mesta, predviđa WEF. Firmama će biti potrebni zaposleni koji će uvesti AI u sisteme kompanija i upravljati alatima vezanim za veštačku inteligenciju.

Analitičari podataka, kao i stručnjaci za mašinsko učenje i sajber bezbednost, ne treba da se brinu za svoju budućnost, navodi se, pošto će potražnja za njima porasti za 30 odsto do 2027. godine. Sa druge strane, AI će do 2027. godine ugroziti oko 26 miliona administrativnih poslova i radnih mesta vezanih za čuvanje podataka.

Generativni alati AI, kao što je ChatGPT, nedavno su izazvali senzaciju, ali firme ne očekuju da će automatizacija rasti vrtoglavim tempom.

Kompanije, ipak, misle da će do 2027. oko 42 odsto svih radnih zadataka preuzeti mašine, i menjaju mišljenje o tome šta njihovi zaposleni treba da znaju, zaključuje WEF.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>