• 9

Afera trese Sloveniju: U najvećim trgovinskim lancima prodavali ćevape s vinobranom

Očigledno su mesari koristili ovaj zabranjeni konzervans da bi meso zadržalo primamljivu boju i što duže ostalo sveže u vitrinama

  • 9

U tri velika trgovinska lanca u Sloveniji "Merkator”, "Špar” i "Tuš”, prodavali su ćevape u kojima je pronađen zabranjeni konzervans – vinobran.

Ovaj konzervans, koji inače ima ulogu očuvanja svežine proizvoda i sprečavanja razvoja mikroorganizama, nije dozvoljeno dodavati poluproizvodima od mesa kao što su ćevapi, pljeskavice, sveže kobasice... Očigledno su mesari koristili taj aditiv kako bi ćevapi zadržali primamljivu boju i što duže ostali sveži u vitrinama.

Posle burnih reakcija potrošača u Slovenija, oglasila se inspekcija koja smiruje javnost saopštenjem da je reč o praksi pojedinaca koji su radili u mesarama, a ne poslovnoj politici trgovinskih lanaca.

Ovakav zaključak inspektori su doneli nakon što je jedan zaposleni iz „Špara” u Ljubljani priznao da su, tokom pripremanja ćevapa u objektu, koristili ovaj dodatak.

Inače, ovaj aditiv pripada grupi alergena, a u dva uzorka ćevapa bilo ga je u količini dovoljnoj da se proizvodi proglase nebezbednim za upotrebu.

Prema izveštaju slovenačkih medija, ostalo je nejasno zašto javnost nije blagovremeno obaveštena o ovim nepravilnostima. Zabrana je trajala od 11. septembra do 3. oktobra.

Mleveno meso posivelo

Šta znači kad mleveno meso postane sivo? Foto: Pixabay

Tek onda su isplivali detalji afere koja je počela praktično redovnom inspekcijskom kontrolom upotrebe aditiva u mesu. Slovenački inspektori najpre su, početkom juna, pronašli ovaj nedozvoljeni sastojak u dve manje, lokalne mesare. To je bio povod za nedavno sprovedenu širu kontrolu, koja je obuhvatila celokupno tržište – trgovinske lance, 22 mesare i 17 ugostiteljskih objekata.

Nadležni inspektorat saopštio je da su nedozvoljene radnje bile najrasprostranjenije upravo u mesarama velikih trgovinskih lanaca, dok u ugostiteljskim objektima ovaj konzervans nije pronađen. Slovenački mediji, međutim, primećuju da je javnost prekasno obaveštena o nalazima ove kontrole, nakon što su kupci već pojeli ove proizvode. Prema ovim izveštajima izgleda da su i inspektori ostali zatečeni.

– Kada na tržištu nađemo bilo kakvu problematičnu hranu odmah obaveštavamo potrošače preko veb stranice. U ovom slučaju to se dogodilo kada je bila završena šira kontrola. Nažalost, posle svega ne znamo koliko je ovakvog mesa prodato na tržištu – prenosi slovenačko „Delo”.

Prema važećim evropskim propisima za bezbednost hrane, u ovom slučaju odgovorni su trgovci koji imaju obavezu da prekontrolišu hranu koju puštaju u promet, tako što će sprovoditi i svoje interne kontrole. Samo u dva slučaja trgovci su kontrolisali i ovaj aditiv. Tri male mesare su tvrdile da su radnici obučeni za pripremu proizvoda od mesa i upotrebu aditiva, ali nisu imali objašnjenje otkud vinobran u ćevapima. Odmah posle saopštenja inspekcija oglasio se „Merkator”, koji tvrdi da je „reč o izuzecima” koji ne odgovaraju njihovim visokim standardima kvaliteta.

Inače, ovaj konzervans nije dozvoljen u poluproizvodima od mesa (ćevapi, pljeskavice, kobasice) ni po propisima koji su važeći u Srbiji. Prema nezvaničnim informacijama, kontrole na prisustvo vinobrana u mesu redovno se sprovode i događa se, takođe, da uzorci budu pozitivni na prisustvo tog konzervansa.

Video: Pojavio se otrovni nakit koji može izazvati razne bolesti pa čak i rak!

(Telegraf Biznis/Politika)

Komentari

  • marcco

    A šta je problem sa vinobranom? Neškodljiv, prirodni konzervans. Prodaje se u samoposlugama i domaći i uvozni np. Dr Oetcker

  • Xaya

    To svi rade, jer sveze meso i ne moze da traje van hladnjace vise od jednog dana... I za taj jedan dan promeni boju i umodri i slicno, vinobran je manje stetan ako pomislis o posledicama koje bi se desile tek da nije stavljen...

  • Zare

    Slovenci i ćevapi? Pa to je isto kao šiptari i svemirski program.

Preporuka sa Weba

Google preporuke