• 2
 ≫ 

Kakva je sudbina "Budimke" nakon prodaje? Najavljene investicije od 5 miliona evra

 ≫ 

Početak proizvodnje očekuje se na proleće

  • 2
Kupina, malina, jabuka

Foto: Shutterstock

Posle godina stečaja, jedan od najvećih srpskih brendova u preradi voća i povrća u rukama je novog, domaćeg vlasnika. "Budimka" iz Požege prodata je za 212,7 miliona dinara ITN grupi, koja će u fabriku uložiti najmanje pet miliona evra. Početak proizvodnje očekuje se na proleće.

Novi vlasnik požeške fabrike posluje 27 godina. Bavi se inovacijama u prehrambenoj industriji i proizvodnjom smrznutog voća i povrća. Devedeset devet odsto proizvoda iz fabrike u Kosjeriću izvoze, a ulaganjem u "Budimku" obim proizvodnje biće višestruko povećan.

- Investicije su sigurno preko pet miliona evra, s obzirom na to da smo mi firma koja se bavi projektovanjem i inženjeringom u oblasti fabrika hrane mi ćemo to nekako najbolje moći da uradimo sa svojim resursima. Mi već deo kooperanata imamo i nastavljamo dalje da širimo svoje kooperacije - navela je Vera Marković iz ITN grupe.

Fabrika Budimka

"Budimka" iz Požege Printskrin: TV Prva

Kaže da će posla u fabrici biti za najmanje sto radnika. Dešavanja u "Budimki" prati i najmanje 5.000 poljoprivrednika, nekadašnjih kooperanata najvećeg prerađivača voća i povrća u Evropi, osamdesetih godina. Premijerka Srbije pozdravlja privatizaciju.

- Ne samo velikog brenda, velikog simbola naše poljoprivrede i prehrambene industrije, već i kao jednog od osnovnih pokretača celog tog kraja Srbije, i Požege i celog kraja. Ja očekujem da ćemo danas posle uspešne privatizacije 'Budimke', i to od strane domaćih investitora, domaćih uspešnih kompanija, mi i pre kraja prvog kvartala sledeće godine već imati ponovo pokrenut rad u 'Budimci' - navela je premijerka Ana Brnabić.

Za "Budimku" je licitirala i firma "Inmold" iz Požege. Fabriku nisu kupili, ali jesu farmu junadi čiji je vlasnik nekada bila "Budimka", i to za 17 i po miliona dinara.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    21. novembar 2019 | 10:28

    živo me intersesuje šta to može da se prerađuje u rano proleće.jagode stižu tek krajem maja,a maline u julu,živi bili pa videli

  • E...

    21. novembar 2019 | 13:06

    Čim kažete da se neko bavi inovacijama, meni to zasmrdi, na ove sa inovativnim tahnologijama. Hteli smo digitalizaciju, eto nam. Njima zarada i monopol, a nama minimalac i mazanje očiju i ušiju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>