• 4

Srpski naučnici otkrili da li su kvalitetnija jaja od stare ili mlade koke

Grupa istraživača utvrdila je da su jaja starijih kokošaka nosilja kvalitetnija nego kod mlađih jedinki

  • 4

Grupa istraživača sa poljoprivrednih fakulteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci utvrdila je da su jaja starijih kokošaka nosilja kvalitetnija nego kod mlađih jedinki. Oni su u tri tretmana na po 30 slučajno odabranih uzoraka na privatnoj farmi u Republici Srpskoj ispitivali jaja za tri perioda starosti nosilja - do 20 sedmica što je početak nosivosti, do 28 sedmica što je maksimum proizvodnje i do 48 sedmica, kad je sredina proizvodnog ciklusa.

Reč je o hibridima Isa Brown francuskog porekla, nosiljama koje dostižu dva kilograma, a rad je nedavno predstavljen na Agronomskom fakultetu u Čačku. Merena je masa jajeta i najteža, prosek 57,71 gram - potekla su od najstarijih kokoški (48 sedmica), mlađe (28s) su imale prosek 54,89 a najmlađe tek 39,52 grama.

Isti je redosled i kod dužine jajeta (52,46, zatim 51,10 pa 46,56 milimetara), širine (40,36, zatim 40,10 pa 35,90) i čistoće jajeta (4,30, odnosno 3,80 i 2,80).

Kod indeksa oblika jajeta najbolje vrednosti imaju srednje koke, pa mlade a na kraju najstarije, a isti redosled je i kod boje ljuske. Što se tiče boje žumanceta najbolju vrednost daju mlade nosilje, zatim srednje pa tek one od 48 sedmica.

Masa jaja merena je na posebnoj tehničkoj vagi sa tačnošću 0,01 grama, dužina i širina jednostavnom priborom sa tačnošću od jednog milimetra. Indeks oblika jajeta izračunat je kao širina u procentima dužine, boja ljuske zasnovana je na subjektivnoj oceni a žumanceta pomoću jedne od najprihvaćenijih subjektivnih metoda Roche Color Fan.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>