• 1

Džinovske pečurke rastu u Banatu, da li biste smeli da ih jedete?

Nema sličnih otrovnih

  • 1
dzinovkse pečurke Foto: Zrenjaninski.com

Džinovske primerke pečurke poznate pod nazivom štripavac ubrao je ovih dana Milan Knežević, meštanin Banatskog Dvora. On kaže da je ove pečurke ranije viđao, ali nije znao o kojoj vrsti je reč, niti ih je brao.

Međutim, kada je pre neki dan u selu naišao na džinovske primerke njemu nepoznate pečurke, ubrao ih je, a fotografije poslao bratu Petru, koji živi u Crnoj Gori.

- Gljive su rasle na žili od bresta. Ubrao sam ih, a onda smo izmerili šešir veće pečurke, i on je bio prečnika 34 centimetra. Fotografiju smo poslali bratu Petru koji živi u Crnoj Gori. On je mnogo bolji poznavalac gljiva, čak ih i bere i zna koje su jestive a koje otrovne. Tamo gde on živi škripavca nema, ali je po fotografiji odmah utvrdio da je to ta vrsta. Rekao mi je da je jestiva, pa smo je i spremali za obrok, tako što smo je pržili – priča za portal zrenjaninski.com Milan Knežević.

Škripavac, ili latinski Cerioporus squamosus, jedna je od češćih vrsta pečuraka u šumama Evrope. Javlja se s kraja proleća i početka leta. Raste usamljena ili u buketima na drvetu listopadnih vrsta, najčešće vrba, jasena, bresta, javora…

Ova vrsta gljive je jestiva, ali, mada ima drugačijih mišljenja, ne i naročitog ukusa. Njena prednost u odnosu na popularnije pečurke koje se mogu naći u prirodi je što nema sličnosti ni sa jednom od otrovnih gljiva, pa su isključene greške sa potencijalno opasnim posledicama.

Video: Skrivena pita s pileitnom, pečurkama i prazilukom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>