• 4

Berba šljive u BiH u punom jeku: Uzgajivači zadovoljni izvozom, berači zarade do 45 evra dnevno

Više od 100 berača na posao dolazi u sedam ujutru, a odlazi u 17h. Plaćeni su po učinku

  • 4
Nova sljiva Foto: RINA

Berba šljiva u Bosni i Hercegovini odvija se po planu, a najveći deo roda planiran je za izvoz u zemlje EU. Ove godine, sezona izvoza ljubičaste voćke krenula je 2. jula, a do danas je na tržište izvan BiH plasirano između dve i tri hiljade tona.

U Maoči, kod Brčkog, berači za branje Čačanske lepotice dnevno mogu da zarade i po 45 evra, prenosi Klix.ba. Porodica Tursunović iz Maoče uzgojem, otkupom, preradom i izvozom voća bavi se već 29 godina, a na primarnom mestu im je šljiva.

Imaju 36 kooperanata koji na 100 hehtara raspolažu zasadima šljive. Godišnje otkupe okvirno pet hiljada tona voća, koje uglavnom izvoze na zapadno tržište u konzumnom stanju.

S obzirom na to da je u punom jeku berba rane šljive, Čačanske lepotice, Tursunovići dnevno otkupe 100 tona svežeg voća na prostoru od Ugljevika do Gradiške. Svakodnevno na tržište plasiraju tri do četiri kamiona, dok određeni deo skladište, kako bi ponudu imali i u prelazima između "Lepotice" i Stenli šljive.

Alma Zećić iz Maoče radi kao sezonski berač već osam godina i izuzetno je zadovoljna. Ova godina trebalo bi da bude zaključena sa izvezenim količinama koje se kreću od sedam do devet hiljada tona, što je brojka koja zadovoljava lokalne uzgajivače.

Video: Zoran je dokazao da je u Srbiji apsolutno sve moguće, čak i dobrička banana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bsg

    27. jul 2020 | 08:13

    Beraci zarade vise nego proizvodnja po vama.

  • Lala

    27. jul 2020 | 09:56

    Od Zapadne Srbije pa preko Istocne I Srednje Bosne prostire se najveci sljivik u Evropi. Proizvodaci da su pametni da se bolje organizuju drmali bi Evropom, a I svetom. Dosta vise politike koja umanjuje prihode.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>