Ovako ste glasali: Tegla domaćeg ajvara treba da košta više od 700 dinara!

Iako je skoro izjednačen procenat onih koji misle da tegla treba da košta do 700 dinara i onih koji misle da treba da košta više, pobedu ipak odnosi "druga grupa"

Komentari

  • Suri

    8. oktobar 2020 | 20:47

    Po mom receptu za teglu od 700 grama treba 2,700 kg. paprike, 200 ml kvalitetnog maslinovog ulja, soli po ukusu i tegla: 2,700 x110=279 din, pa ondapaprika 297+m.ulje 200 din + tegla sa poklopcem 25 din=522 din, eto dosli smo do cene bez rada, nabavke i energenata da tegla od 700 grama kosta 522 din. Posle pecenja, ljuscenja, vadjenja semenki i cedjenja paprike ona nema nikakvu nutritivnu vrednost, zato sam ja odlucila da kvalitetnim maslinovim uljem koje je jedino vredno u toj smesi koja je jako ukusna ali bez i jedne nutritivne vrednosti. Toliko o ajvaru koga pravim i dalje jer je ukus nezaboravan.

  • dejan

    3. oktobar 2020 | 23:33

    jok,500 evra.

  • ✍️

    3. oktobar 2020 | 21:31

    Ajvar vredi i više od 700 dinara. Ko neće da plati on ga sam pravi.👍💯

  • Bezimeni

    3. oktobar 2020 | 21:31

    Nije tajna koliko posla ima da bi se napravio ajvar.Pitanje cene zahteva da se razjasne neke stvari. Ako se pominje "tegla" ajvara i cena 400,700 ili 1000 dinara,normalno je da se upitamo o koliko tegli,gramaži govorimo? Ako uzmemo primer,koji je naveden u komentaru,45 kg,puta 110 din./kg paprike,i bez utroška enrgenta ( drvo,struja) i rada i dobijemo 17 tegli ajvara,prosta računica kaže da je cena materijala/paprike po tegli 291 dinar. Za cenu od 700 dinara po "tegli",kojoj se ne zna tećina,za minimalnu platu oko 32.000 dinara,može da se kupi 45,7 tegli! Ako se 32000 zarade za 184 radna sata,satnina je 173,9 dinara. Znači,zaposleni teglu ajvara zaradi za 4.02 radna sata. A medju onima koji su za svoj posao plaćeni minimalcem ima i onih čiji posao nije ništa lakši od rada na ajvaru! Zaposleni sa platom od 64.000,koja se u Srbiji smatra "dobrom",ima satninu 347 dinar,a za teglu ajvara od 700 dinara radi 2,01 sat,a za 45 tegli,pola radnog meseca! Zaposleni sa platom od 1000 eura,koju i te kako mora da opravda,za tu famoznu teglu ajvar,kojoj se ne zna gramaža,radi 1,01 radni sat!Obožavam ajvar i sam ga pravim,ali cena od 700 dinara je baš pikantna,bez obzira na platu!

  • Jefimija

    3. oktobar 2020 | 15:51

    Za pravi ajvar ni jedna cena nije prevelika. Na zalost mi placamo i za splacine, za koje kazu da je pravi, kada kupimo i probamo vidimo da nije to sto se reklamira. Tu su na gubitku pravi domaci proizvodjaci, kako im verovati kad ste se sto puta opekli, bez obzira sto je mozda njihov bas pravi.

    • 3. oktobar 2020 | 16:36

      Prosto

      @Jefimija

      Što znači da ako nećeš splačine onda zasučeš rukave.

  • Viktor

    3. oktobar 2020 | 15:43

    Ti sto su glasali prvi nece da plate teglu toliko 😂

  • KUMANOVAC

    3. oktobar 2020 | 15:14

    PROBAJTE AJVAR DOMACI KUMANOVSKI PA DA VIDITE STA JE AJVAR. PUTER MU NIJE RAVAN. PRILEPSKA PRVOKLASNA PAPRIKA, ZAR CRVENA. PET PAPRIKE 1 KILO. NI LESKOVAC NEMA TAKAV KVALITET.

    • 3. oktobar 2020 | 15:55

      Gurman

      @KUMANOVAC

      Pa ajvar i ne treba da bude ravan puteru nego AJVARU. Paprika i ne mora da bude iz Leskovca ali za pravi ajvar mora da bude kurtovka. Ostalo sve zavisi od ukusa i vrednih ruku.

  • Grunf

    3. oktobar 2020 | 15:07

    Ajvar nisu ni Tartufi ni Kavijar od Jesetre. Svaka baba može da ga napravi. Paprike ne dolaze ni iz Nove Gvajane ni iz Burkine Faso. Ima ih na tone svuda oko nas. Ajvar treba da košta onoliko koliko neko hoće da ga plati. Isto kao i sve drugo na svetu.

    • 3. oktobar 2020 | 16:40

      Peđa

      @Grunf

      Zašto baba, zašto ga i snajka ne napravi. Za to doktorat ne treba već vredne ruke,a baba može da bude savetodavac i nadzorni organ. 😁

  • Dragoslav Milenkovic

    3. oktobar 2020 | 13:42

    Za onoga ko proizvodi ajvar cena od 700 din/tegla nije velika jer dobro se treba namuciti da se posao odradi dok ovi sto placaju uvek kazu da im je mnogo. Posto je mnogo neka ga sami naprave.

    • 3. oktobar 2020 | 14:33

      Dddd

      @Dragoslav Milenkovic

      Ma 1500....eeejjj breee

    • 3. oktobar 2020 | 20:25

      Mirjana Zoric

      @Dragoslav Milenkovic

      E bas tako,kome je puno nek zasuce rukave.Ja sam ispekla 45kg paprike i samo nju koristim.Placala po 110,00.Dobila 17 teglica od 700g.A da ne pricam da sam ga pravila dva dana.Pa sad izracunajte...

  • a Česi šljivovicu

    3. oktobar 2020 | 13:22

    Slovenci su zaštitili ajvar, tako da ovo može da bude samo tami nekakva smesa.

    • 3. oktobar 2020 | 14:22

      Made in Leskovac

      @a Česi šljivovicu

      Neka im im njihove zaštite ne jede se zaštita već proizvod. Česima svaka čast za pivo ali zna se ko pravi najbolju šlivovicu.

    • 3. oktobar 2020 | 15:17

      KUMANOVAC

      @a Česi šljivovicu

      KAKVI SLOVENCI. POLITIKA ! KUPUJU U MAKEDONIJI PA NA ETIKETI JANEZ. ALI SVAKA IM CAST. MOZAK RADI.

    • 3. oktobar 2020 | 15:19

      534

      @a Česi šljivovicu

      Slovenci ne znaju kako izgleda paprika. Mogu ajvar da prave samo od krompira.