Од прошле године моја породица је почела да узгаја парадајз. И поред тога што смо почетници успели смо да добијемо први род, људи није само укус већ и мирис другачији него онај купован, ма милина, од салати, сокова, сосева до сатараша. Само домаћи узгој без икаквих хемикалија.
Нису фармери криви!
Већ потрошачи, па трговци, па селекционари, па можда фармери.
Данас потрошач (конзумент) сву робу (јестиву и нејестиву) купује очима.
Zato ja kažem da je selo zakon,imam sve domaće,ne kupujem paradajz u marketu i onda kada mu nije sezona.Svo voće i povrće jedem onda kada mu je sezona,sve ostalo je veštačko.
Domaci paradajz koji gajimo u basti pa makar saksiji sacekamo da pocrveni sazri na korenu i onda ga beremo taj ima miris i ukus paradajza ali nije za transport brzo propada paradajz koji kupujete u marketima ili na pijacama od preprodavaca se ko zna u kojoj drzavi bere dok je skoro potpuno zelen on posle nekog vremena sazri pocrveni ali ne moze da dobije ukus i miris jer je prerano ubran pa nije mogao da skupi prirodno sve minerale koji su mu neophodni za ukus i miris to mu je hibridna odlika podnosi dugi transport dugotrajan je na racun kvaliteta moj savet ako ne mozete proizvesti si kupujte od poznatog proizvodjaca ne nakupca koji sam proizvodi sopstveno seme ne hibride recimo ns ili jedite sta kupite i ne zvocajte
Stara semena su izgubljena. Mozda se cuvaju negde u banci semena (daj Boze!), ali i proizvodjaci na selu kupuju nova semena paradajza, koja su otpornija i bezukusnija, jer drugih nema. Zivim na selu, obradjujem bastu i sadim paradajz za svoje potrebe, ali kada bih zatvorila oci i probala paradajz, ne bih po ukusu mogla da pogodim sta jedem.
Paradajz iz marketa, moze ostati 15 dana u frizideru i on se uopste ne menja, paradajz od bake sa sela, ne izdrzi ni 3 tri dana, al zato bakin ima ukus, a ovaj za ovaj plasticni prvo moras imati alat da ga otvoris
Ta prica o baki sa sela i njenim djakonijama je izumrla sa bakom. Selo ili market, isto je. Voce i povrce, heana generalno, vise nema ukusa. To malo sto je preostali od ukusa pa i mirisa zahteva ozbiljno degustatirsko obrazovanje da bi se osetilo. Ne pricam napamet, probao sam sa kupivinom po selima, skuplje placao, da podrzim malog prouzvodjaca. Da osetim ukus i da pirodica jede sto zdravihu hranu. Nista. Nema razlike. Rijaliti.
Postoje semena gde daju na kvantitetu a sve manje na kvalitetu ,i to je uopste poznato,to mozete videti dobar primer lubenica,lubenice nisu ni ukusom ni oblikom na one sedamdesetih /osamdesetih god ,gde je i sam proizvodjac jedan rekao da se sve svodi na kvantitet i profit a sad kvalitet ako se zalomi🍉🍅
Ц
Од прошле године моја породица је почела да узгаја парадајз. И поред тога што смо почетници успели смо да добијемо први род, људи није само укус већ и мирис другачији него онај купован, ма милина, од салати, сокова, сосева до сатараша. Само домаћи узгој без икаквих хемикалија.
Podelite komentar
Предраг
Нису фармери криви! Већ потрошачи, па трговци, па селекционари, па можда фармери. Данас потрошач (конзумент) сву робу (јестиву и нејестиву) купује очима.
Podelite komentar
Dijans
Zato ja kažem da je selo zakon,imam sve domaće,ne kupujem paradajz u marketu i onda kada mu nije sezona.Svo voće i povrće jedem onda kada mu je sezona,sve ostalo je veštačko.
Podelite komentar
Maja
Kodnas ima još hvala bogu to kod ovih zapadjnjaka je sve veštačko i plastično zato
Podelite komentar
Nenad
Paradajz je voce!
Podelite komentar
A
@Nenad
Lubenica i dinja su povrce.
Podelite komentar
sasa
@Nenad
sta je kikiriki?
Podelite komentar
Opet ja
Domaci paradajz koji gajimo u basti pa makar saksiji sacekamo da pocrveni sazri na korenu i onda ga beremo taj ima miris i ukus paradajza ali nije za transport brzo propada paradajz koji kupujete u marketima ili na pijacama od preprodavaca se ko zna u kojoj drzavi bere dok je skoro potpuno zelen on posle nekog vremena sazri pocrveni ali ne moze da dobije ukus i miris jer je prerano ubran pa nije mogao da skupi prirodno sve minerale koji su mu neophodni za ukus i miris to mu je hibridna odlika podnosi dugi transport dugotrajan je na racun kvaliteta moj savet ako ne mozete proizvesti si kupujte od poznatog proizvodjaca ne nakupca koji sam proizvodi sopstveno seme ne hibride recimo ns ili jedite sta kupite i ne zvocajte
Podelite komentar
Verujte
@Opet ja
Stara semena su izgubljena. Mozda se cuvaju negde u banci semena (daj Boze!), ali i proizvodjaci na selu kupuju nova semena paradajza, koja su otpornija i bezukusnija, jer drugih nema. Zivim na selu, obradjujem bastu i sadim paradajz za svoje potrebe, ali kada bih zatvorila oci i probala paradajz, ne bih po ukusu mogla da pogodim sta jedem.
Podelite komentar
lio181
Paradajz iz marketa, moze ostati 15 dana u frizideru i on se uopste ne menja, paradajz od bake sa sela, ne izdrzi ni 3 tri dana, al zato bakin ima ukus, a ovaj za ovaj plasticni prvo moras imati alat da ga otvoris
Podelite komentar
True
@lio181
Ta prica o baki sa sela i njenim djakonijama je izumrla sa bakom. Selo ili market, isto je. Voce i povrce, heana generalno, vise nema ukusa. To malo sto je preostali od ukusa pa i mirisa zahteva ozbiljno degustatirsko obrazovanje da bi se osetilo. Ne pricam napamet, probao sam sa kupivinom po selima, skuplje placao, da podrzim malog prouzvodjaca. Da osetim ukus i da pirodica jede sto zdravihu hranu. Nista. Nema razlike. Rijaliti.
Podelite komentar
Nina
@lio181
Takoje to je pravi ovj vestak nije tolko
Podelite komentar
Перагеније
Парадајз је увек истог укуса. Овбо није парадајз, него превара.
Podelite komentar
Čiča
Pa zar napumpane grudi i usne imaju isti "ukus". Plastika je plastika.
Podelite komentar
Rooko
probajte roze paradajzom da protrljate ruke,oseticete miris ribe,nisam verovao, probajte
Podelite komentar
BOJAN D
@Rooko
Sledeći put, prvo dobro operite ruke sapunom, pa protrljate taj vaš paradajz. ;-)
Podelite komentar
Poznato je da
@Rooko
Paradajz se modifikuje tako sto mu se dodaje gen ribe, koji utice da kozica bude jaca i otpornija pri transportu, da moze duze da stoji i ne truli.
Podelite komentar
pika
Paradajz iz prirode ima sedam minerala,a iz plastenika samo jedan mineral. To je razlika.
Podelite komentar
Mirela
Igraju se Boga malo previše, pa su mu pokvarili ukus. Retko gde se može pojesti fin i normalan paradajz koji ima i miris i ukus.
Podelite komentar
Ns
Ja već 10,god, ne jedem paradajz zbog ukusa
Podelite komentar
baba smilja iz darosave
gmo
Podelite komentar
zac
Paradajz u super marketima se bere nezreo i onda do kupca po skladistima prodavnica sazreva ali ne na suncu,to je takodje jedan razlog.
Podelite komentar
DARKO 100%
Postoje semena gde daju na kvantitetu a sve manje na kvalitetu ,i to je uopste poznato,to mozete videti dobar primer lubenica,lubenice nisu ni ukusom ni oblikom na one sedamdesetih /osamdesetih god ,gde je i sam proizvodjac jedan rekao da se sve svodi na kvantitet i profit a sad kvalitet ako se zalomi🍉🍅
Podelite komentar