• 12

Njima se izgleda isplati: Srbi počeli više da gaje ovce i svinje

Tokom decembra 2019. godine u Evropskoj uniji bilo je 143 miliona svinja, 77 miliona goveda, 62 miliona ovaca i 12 miliona koza

 • 12
Ovca, ovce

Foto: Pixabay

Većina stoke u Evropskoj uniji uzgaja se u samo nekoliko država članica. Veće države članice uglavnom su prisutnije na ovom polju. Najviše stoke uzgojila je Španija (22 odsto svinja u EU, 9 odsto goveda, 25 odsto ovaca i 23 odsto koza), Nemačka (18 odsto svinja i 15 odsto goveda), Francuska (9 odsto svinja, 24 odsto goveda i 12 odsto ovaca).

Još nekoliko država članica istakle su se kao relativno specijalizovane: Danska (9 odsto populacije svinja) Holandija (dodatnih 8 odsto), Irska (9 odsto populacije goveda), Grčka (14 odsto populacije ovaca i 31 odsto populacije koza).

Kada je u pitanju naša zemlja, u populaciji četiri glavne kategorije stoke u periodu od 2011. do 2019. godine beleže se manji ili veći padovi kao i porasti broja grla, a najprimetnije su promene kod svinja i goveda.

Prema poslednjim podacima u Republici Srbiji, sa stanjem od decembra 2020, u odnosu 2019, veći je ukupan broj svinja (za 2,8%), ovaca (za 2,6%) i koza (za 5,8%), dok je manji ukupan broj goveda (za 1,3%) i živine (za 3,4%).

Goveda se najviše gaje u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (46,4% u odnosu na ukupan broj goveda na teritoriji Republike Srbije), a svinje u Regionu Vojvodine (42,3%).

U odnosu na desetogodišnji prosek (2010–2019), ukupan broj goveda manji je za 2,8%, svinja za 4,4%, koza za 4,7% i živine za 12,7%, a veći je broj ovaca za 2,4%.

Video: Ljubinko čuva jedno od najvećih stada: Ovo je zarada srpskog čobanina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Hmmm

  Porasto uvoz izgleda :)

  0
  0

  Podelite komentar

 • Ivan

  Samo više reklame da je domaće Srpsko. I nema više Rasimovih i dr.terminagora domaćeg stočarstva.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Boban

  U Srbiji sve profitabilno po novinama a u stvarnosti sve propada, ja poznajem dvoje ljudi koji su imali farme svinja a sad jedan nema nijednu svinju a drugi ima jednu krmacu za sopstvene potrebe......Toliko o tome koliko je to profitabilno, ovde zaradjuje onaj ko je najmanje radio mi ulozio a tu kojekakvi preprodavci i nakupci a onaj ko proizvece nema racunicu ni da proda jer je jos u gubitku...

  3
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke