• 3

Mladi Čačani se okreću poljoprivredi: Uz trud i moćne mašine plodovi putuju sve do Rusije

Kada je reč o subvencijama za mlade poljoprivrednike, najveći iznos za koji se moglo konkurisati je milion i po dinara. Taj novac se mogao iskoristiti za nabavku tanjirača, freza, drljača i druge mehanizacije

  • 3
Trnava, gazdinstvo Vemića

Gazdinstvo Vemića, Trnava / Foto: RINA

Da srpska sela imju budućnost pokazuje i sve više mladih koji se odlučuju za poljoprivrednu proizvodnju. Gazdinstvo Vemića iz Trnave, kod Čačka, prava je fabrika pod otvorenim nebom.

Braća Živorad i Veljko su među deset mladih poljoprivrednika sa teritorije Grada Čačaka koji su prošli konkurs Ministarstva poljoprivrede, gde mladi dobijaju milion i po dinara avansno, a ta sredstva je potrebno opravdati devedeset dana od momenta uplate i prijema rešenja.

- Naše proizvode izvozimo najviše u Rusiju. Površina voćnjaka je oko dvanaest hektara. Od povrtarstva imamo paradajz koji se prostire na dva hektara na otvorenom, krompir na oko hektar ali više nećemo da ga proizvodimo zbog cene, i kupus radi prečišćavanja zemlje, jer posle njega može da se posadi neka druga biljka koja lakše uspeva - rekao je Živorad.

Njegov brat od strica, Veljko, koristio je do sada subvencije grada Čačka za navodnjavanje. On se opredelio za podizanje protivgradne mreže na zasadu jabuka zlatni delišes i džeromajn, na površini oko 1,5 hektara.

- Na ovoj površini ima oko pet i po hiljada sadnica otprilike. Zasad je star tri godine. Naša porodica se bavi voćarstvom skoro dvadeset godina, a prvu protivgradnu mrežu smo podigli pre deset godina. Mi mlađi polako preuzimamo posao na sebe i to nam je glavni prihod - kaže Veljko.

Na prvi konkurs za mlade poljoprivrednike prijavilo se oko 650 mladih a prethodne godine čak njih pet i po hiljada, od kojih veliki broj žena. Mlade poljoprivrednke u Čačku posetio je i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Senad Mahmutović.

- Ministarstvo poljoprivrede želi da ovim putem pomogne da se što veći broj žena uključi u jedan sasvim novi i moderniji način proizvodnje u poljoprivredi - naglasio je.

Jedan od primera je i Aleksandra Ružičić, iz sela Baluga kod Čačka, mlada poljoprivrednica koja je putem podsticaja nabavila sadilicu za papriku. Ona sa suprugom obrađuje petnaest hektara zemlje na kojim se nalaze četiri kulture.

kuvani krompir kuvanje

Foto: Pixabay

- Etapno se radi proizvodnja, a kulture koje radimo su paprika, krompir, kupus i zelena salata. Prvi put sam konkurisala za subvencije i ostvarila pravo na dve mašine od kojih je jedna isporučena, a druga će uskoro. Ovo mi mnogo znači i koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu koje mi je omogućilo da unapredim proizvodnju i da se posao lakše obavlja - izjavila je Aleksandra i dodala:

"To je sadilica kontejnerskog tipa, namenjena sadnji na malč foliju i odmenjuje dosta radne snage. Druga mašina koja treba da stigne je freza bankerica koja služi za formiranje bankova za krompir i povećava njegov prinos za nekih trideset posto."

Kada je reč o subvencijama za mlade poljoprivrednike, najveći iznos za koji se moglo konkurisati je milion i po dinara. Taj novac se mogao iskoristiti za nabavku tanjirača, freza, drljača i druge mehanizacije, a sredstva za nabavku su se mogla uložiti i u sadni materijal za podizanje voćnjaka, nabavku grla i junadi za tov.

Čak 13 miliona dinara otšlo je na teritoriju Čačka, što je impresivan iznos imajući u vidu da ceo lokalni budžet za subvencije iznosi 45 miliona dinara.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>