• 6
 ≫ 

Porodica iz Zrenjanina gaji emue: Ove ptice nose zelena jaja koja koštaju 50 evra po komadu

 ≫ 

Ove retke ptice izuzetno su profitabilne - samo jedno jaje košta oko 50 evra

  • 6
Ljiljana ima neobične ljubimce, Emu ptice

Foto: Rina.rs

Egzotični papagaji jakih boja i paunovi koji se ponosno šepure po dvorištima širom zemlje više nisu najneobičnije i najveće ptice u Srbiji. Njih su "zamenili" emui, ptice iz Australije koje porodica Stojanov iz Zrenjanina gaji kao, verovali ili ne, kućne ljubimce.

Na njihovom imanju nalazi se potpuno neobična družina, dva para ovih retkih ptica koje su u njihov dom stigle sasvim slučajno.

- Naši prijatelji su imali emue i mi smo iz čiste radoznalosti poželeli da ih takođe gajimo, jer smo veliki ljubitelji ptica. Piliće emua od samo četiri nedelje kupili smo u Mađarskoj i kod nas su stigli u kutiji. Posle su poprilično porasli. Uopšte nisu zahtevne životinje, lako se hrane i održavaju - rekla je za RINU Ljiljana Stojanov, vlasnica ovih retkih kućnih ljubimaca.

Ptica emu može da poraste čak i do dva metra, a osim što su velika atrakcija u našim predelima jer to nije njihovo prirodno stanište, mogu biti i izuzetno profitabilne. Ova ptica višestruko je korisna, njihova jaja su izuzetno tražena kao i meso, za koje su doktori rekli da je među najzdravijim jer sadrži minimalne količine holesterola.

- Njihovo meso još nismo probali, ali od jaja smo nekoliko puta već pravili kajganu i mogu reći da je veoma ukusna. Prosečna težina jaja emua je oko 700 grama, tako da od jednog može da doručkuje cela mnogočlana porodica. Veoma su tražena, a cena po komadu se kreće oko 50 evra. Ono što je takođe veoma interesantno jeste da ženka snese jaje, a mužjak kasnije leži na njemu. Ona imaju tamno zelenu, veoma neobičnu boju - rekla je Ljiljana.

Činjenicu da je emu izuzetno profitabilna ptica potkrepljuju i informacije da se osim mesa i jaja, u svetu koristi i njihova koža koja se poredi sa krokodilskom, a na leđima svakog odraslog emua nalazi se i oko pet kilograma loja od kog se dobija ulje koje se kasnije koristi u kozmetičkoj industriji.

Međutim, takva eksploatacija ovih retkih ptica možda je neminovnost u inostranstvu, ali kod porodice Stojanov emui su maženi, paženi i voljeni, a kažu da će tako biti i ubuduće.

Video: Posetili smo čuvenog noja Mikija iz Umčara

(Biznis Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>