• 5

Desetkovan rod na više od 500 hektara pod voćem u Topoli: Koliku štetu je grad pričinio zasadima?

- Poljoprivrednici znaju da nema 100 odsto zaštite kada je grad u pitanju, ali ako osiguraju svoje zasade imaće povraćaj od države 70 odsto i od lokalne samouprave 10 odsto - naglasio je Igor Petrović, predsednik opštine Topola

  • 5
Zasadi vinove loze

Šteta pričinjena na 56 hektara pod vinovom lozom, Foto: RINA

Nakon što je jako nevreme praćeno gradom opustošilo brojna imanja na teritoriji opštine Topola, lokalna komisija izašla je na teren i sačinila zapisnik. Utvrđena je šteta načinjena na 480 hektara pod voćem i na 56 hektara pod vinovom lozom.

- Stepen štete se kreće od 20 do 50 odsto što se tiče voća i 20 do 30 odsto na vinovoj lozi, uglavnom su to veća oštećenja na mladim zasadima. Na voću je gubitak na kvalitetu, ali nemamo gubitak na kvantitetu - izjavio je predsednik opštine Topola Igor Petrović, navodi RINA.

Radarski centar Bukulja je dejstvovao, za kratak vremenski period ispaljeno je više od 100 raketa samo nad teritorijom Topole, ali to, na žalost, nije bilo dovoljno.

Jak grad padao je u Vinči, Božurnji, Šumama.

Petrović je apelovao na poljoprivrednike da osiguraju svoje zasade i da na taj način ostvare povraćaj od 80 odsto.

- Poljoprivrednici znaju da nema 100 odsto zaštite kada je grad u pitanju, ali ako osiguraju svoje zasade imaće povraćaj od države 70 odsto i od lokalne samouprave 10 odsto, tako da imaju mogućnost od 80 odsto povraćaja. Takođe, da razmišljaju i o protivgradnim mrežama, naročito u selima koja su često zahvaćena gradom - naglašava Petrović.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rođak sa sela

    Rakete su u svetu odavno prevaziđene za zaštitu od grada. Eto ljudi neće osiguranje iako imaju 80% povraćaj. Pare im se ne daju unapred jer ih posle troše nenamenski.

  • Ivan

    Tolike rakete ne moguce, proveriti kvalitet raketa i nabavku... Ta podrucija svake godine imaju problema osiguranje jedini spas ili protivgradna zastita..

  • Ana56

    A da malo investiraju u protivgradne mreze,umesto sto svake godine kukaju da im osiguranje ili drzava nadoknadi stetu?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke