Na listi čekanja za veganski meni je 15.000 ljudi: Obrok košta više od 300 dolara! U čemu je trik?
Čak dva kuvara dnevno rade samo na jednom receptu
Zamrzivači i frižideri u kuhinji restorana Eleven Madison Park, u srcu Njujorka, ponovo su napunjeni. Gosti se polako vraćaju, ali ovoga puta ponuda je malo drugačija.
Umesto patki koje vise, sada su u objektu poređane keramičke posude, a svaka je ispunjena "odležalom" cveklom, i ima "zelene listiće" koji štrče. Blumberg piše, "mogli biste pomisliti da ste u cvećari".
Međutim, i dalje je reč o hrani, samo sada više namenjenoj veganima. Ta industrija inače cveta u poslednje vreme, a posebno dominiraju burgeri na bazi alternativa za meso.
U jednom od najpoznatijih svetskih restorana, Eleven Madison Park-u, zapravo postoji i lista čekanja na kojoj je čak 15.000 klijenata, koji žele da vide proces pravljenja veganskog obroka od 335 dolara. Cvekla se, naime, kombinuje sa crnim vinom i kimčijem, tradicionalnim prilogom iz Koreje.
Cvekla se sprema na poseban način: prvo se dehidrira, onda rehidrira, zatim dimi, suši, i naposletku dobija "gumenu", mesnatu teksturu. Mimo toga, popularno jelo sadrži krastavac, koji se sprema tako da podseća na riblji tatar. Služi se u kombinaciji sa dinjom i avokadom.
Čak dva kuvara dnevno rade samo na ovom receptu, zbog kratkog roka trajanja svežeg krastavca, koji treba usitniti i pripremiti. Zapravo, za svaki veganski obrok, specijalno osmišljen, potrebno je vreme, a u kuhinji vredno radi 35 do 40 kuvara.
Kako se dalje navodi, jelovnik EMP-a koji se sastoji od 11 jela, ne pokušava da oponaša meso ili ribu. Ima nekih odstupanja, ali uglavnom se koristi sve navedeno, uz salate, alge, i razne egzotične sastojke.
Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima
(Telegraf Biznis)
Video: Aleksandar Đorđević o saradnji sa Privrednom komorom Srbije
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Goran
Na svakom cosku cvecara,em jeftinije,em lepi dekorisano I nema cekanja
Podelite komentar
Ivan
Budalaštine...
Podelite komentar