• 26

Proverili smo cene: Šta se više isplati? Da li spremati zimnicu kod kuće ili kupiti pakovane tegle?

"Realno je da paradajz košta 50 dinara, ali osim kvantaša cenu diktira i što ga nema dovoljno"

  • 26

Da li će pripremanje zimnice biti jeftinije "sa pijace" ili će se više isplatiti nabavka industrijski upakovnih flaša i tegli, domaćice još ne slute. Izlazak na pijacu, u najmanju ruku, zbunjuje i ni malo ne ohrabruje jer proizvođači "drže" visoke cene uz neznatne oscilacije.

Na pijaci u Bogatiću cena paradajza je, umesto da bude niža, na nivou prošlog meseca kada je ovo povrće, inače najzastupljenije u širokoj lepezi proizvoda za zimnicu, tek pojavilo na tezgama. Dok su proizvođači iz okoline Leskovca besplatno delili svoj paradajz protestvujući zbog niske cene koju su im ponudili otkupljivači, u Mačvi je prvi paradajz koštao 100 dinara za kilogram.

Domaćicu Milku Stanojčić iz Klenja, koja na pijaci prodaje krupan, zdrav i izuzetno sladak domaći paradajz stare sorte, priznaje da je zbunjena što cena iz nedelje u nedelju ide "gore - dole". Samo tri dana pre nego što je cena "poletela" na 1 evro, Milka je paradajz prodavala po 70 - 80 dinara.

- Ne znam šta se događa. Prošle nedelje sam do 9 sati ujutro prodala sve što sam donela na pijacu po 120 dinara, a evo nakon nedelju dana paradajz ide po 100 dinara - kaže Milka.

Ona pretpostavlja da se cena često menja zbog ponude i potražnje na kvantaškoj pijaci u Šapcu, gde se prodaju najveće količine paradajza i ostalog povrća. I Dragan Spasojević, iza tezge do Milkine, dodaje da se na kvantašu kilogram paradajza prodaje od 50 do 70 dinara, pa je, smatra, logično što proizvođači na pijaci drže cenu od 100 dinara.

- Realno je da paradajz košta 50 dinara, ali osim kvantaša cenu diktira i što ga nema dovoljno. Malo proizvođača je uspelo da sačuva paradajz od bolesti, najezede smrdibuba i velikih vrućina. Ova godina baš nije normalna da se poredi sa ranijim. Setite se kada je kilogram malina koštao 400, a kupina 240 dinara, kao što je ove godine - analizirao je Spasojević.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u proleće "cela godina kasni", pričaju proizvođači, pa iako je sredina avgusta osim paradajza i ostalo sezonsko povrće ima cene zbog kojih kupci najčešće vrte glavom. Paprika babura već duže vreme je 100 do 120 dinara, mladi kupus i luk 70, celer 50, a beli luk 500 dinara.

Domaćice sada najviše traže paradajz za kuvanje, a pred početak prave sezone pripremanja zimnice se nadaju većoj ponudi i nižim cenama ostalog povrća. Sumorne slike sa pijace, gde je sve više praznih tezgi, ne ulivaju nadu da će priprema zimnice biti jeftina.

Video: Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mилан

    14. avgust 2021 | 08:45

    Ти кад спремиш код куће.Не може да се упореди индустријски и домаћи производ….

  • Jelena

    14. avgust 2021 | 09:28

    Isplati se ostavljati zimnicu jer znaš šta si i kako ostavio a uz to je uvek ukusnija domaća od kupovne zimnice.

  • Srbijanka

    14. avgust 2021 | 08:49

    Ne valja kad je jeftin a sad kad je skup nema ga. Državo uvezite padadajz da narod spremi zimnicu. Ovi naši nek svoj bace u potok. Drže cenu i ćute a lad se uveze protestvuju. Kuš bre

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>