• 0
 ≫ 

Ovaj delikates je pobio sve mračne prognoze: Kupuje se više nego ikad, i to preko interneta

 ≫ 

Kavijar je jedno od karakterističnih jela za rusku, iransku i francusku kuhinju

  • 0
Kavijar Foto: Shutterstock

Kada su vrhunski restorani širom sveta morali da zatvore svoja vrata tokom blokade zbog kovida-19, stvari nisu izgledale dobro za svetske proizvođače kavijara.

Otkazani su brojni pompezni događaji, a brodovi nisu mogli da napuste luke. Dalo se pretpostaviti da će ova industrija osetiti negativne posledice korone, međutimm, stvarnost je bila drugačija.

Internet prodaja specijaliteta od riblje ikre cveta, jer dobrostojeći gurmani sve više jedu omiljeni im kavijar kod kuće. "Mislim da su ljudi u izolaciji hteli da uživaju, i svi su odlučili da potroše novac na kavijar, bilo kod kuće, ili u restoranima (kada su ponovo počeli da rade)", kaže Karla Sora, generalni direktor italijanske firme "Agroittica Lombarda", inače najveće farme kavijara u Evropi.

Kavijar je jedno od karakterističnih jela za rusku, iransku i francusku kuhinju, smatra se delikatesom, a industrija je kroz istoriju bila usredsređena na zalihe u Kaspijskom moru, koje je danas okruženo Rusijom, Kazahstanom, Turkmenistanom, Iranom i Azerbejdžanom.

Ali, do 2006. godine, kritičan prekomerni izlov je doveo do zabrane globalne prodaje skoro celog divljeg ulova iz mora, piše BBC. Zabrana je dovela do velikog rasta uzgoja jesetri širom sveta, posebno za proizvodnju kavijara.

Kao rezultat toga, skoro sav kavijar koji se globalno legalno prodaje, sada je iz uzgojenih zaliha - jesetra koja se uzgaja u veštačkim jezerima i ribnjacima. To planetarno uzgajanje 2019. je vredelo 750 miliona evra, prema najnovijim podacima norveške firme "Kontali".

Kavijar, ostrige, španska šunka, tartufi Foto: Pixabay

U međuvremenu, Evropska unija je procenila da je svetska količina kavijara dostigla 380 tona u 2018, što je njen najnoviji podatak. Sora kaže da je prodaja u njenoj kompaniji porasla prošle godine, posebno u SAD, gde se udvostručila.

BBC dalje piše da je kavijar tako skup zbog činjenice da je ženki jesetre potrebno mnogo vremena da dostigne zrelost za polaganje jaja. Kod proizvođača "Exmoor", najjeftiniji kavijar košta 14 funti, a za tu količinu novca dobijate svega 10 grama. S druge strane, kilogram njihovog najskupljeg kavijara je 4.800 funti.

Američka kompanija "Sterling Caviar", najveći proizvođač kavijara u zemlji, sa četiri farme u Kaliforniji, u 2021. je uvećala prodaju za 10 odsto.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>