• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mladi Holanđanin, vremešni Italijan: Tržište koje će uskoro vredeti 7 milijardi dolara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Globalno, vlada sve veća pomama za mlečnim alternativama

  • 1
veganska salata Foto: Pixabay

Bred Vanston je 2017. godine osnovao brend Willicroft, nakon što je prešao na biljnu ishranu i "borio se" da se odrekne sira. U pitanju je marka biljnog sira i ostalih sličnih proizvoda iz Amsterdama.

- U supermarketima sam naširoko tražio dobre zamene, ali bezuspešno - kaže ovaj mladi preduzetnik koji danas nudi 5 autentičnih proizvoda.

Među njima su tri glavna veganska sira: Young Dutch koji imitira gaudu, Italian Aged nastao po uzoru na parmezan, Greek White koji je zamena za fetu.

Takođe, postoji fondu na biljnoj bazi (originalno nastaje mešanjem vrsta Gruyères i Vacherin) i sos napravljen za jelo kao što su makaroni sa sirom.

U videu ispod možete videti kako izgleda "biljna gauda":

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Willicroft (@plantbasedcheese)

Inače, gauda je vrlo popularan holandski sir sa najmanje 30–48% mlečne masti u suvoj masi. Uz čedar, mocarelu i parmezan, spada među najpopularnije sireve na svetu.

Zanimljivo je i kako nastaju ove biljne alternative. Naime, takav sir se dobija od belog pasulja, kao što je kanelini (cannellini).

Willicroft se vremenom proširio i danas njegove proizvode možete naći širom Holandije, kao i u jednom objektu u centru Amsterdama, piše BBC, dodajući da se nastavlja i ekspanzija u inostranstvu, sa planovima za pokretanje biznisa u Nemačkoj pre kraja ove godine.

Inače, proizvodi ove firme su već u prodaji u Velikoj Britaniji u sedam filijala Amazonovog lanca Whole Foods.

Prodaja veganskog sira je svakako niša koja beleži veliki rast na globalnom prehrambenom tržištu. Prema jednom izveštaju, predviđa se da će prodaja porasti na 7 milijardi dolara do 2030. godine, sa 2,5 milijardi dolara zabeleženih u 2020. godini.

Vanston je samo jedan u nizu preduzetnika sa ovom idejom, a ima ih sve više.

Podsećamo vas i na priču koju je Telegraf Biznis uradio sa Darkom Mandićm, suosnivačem startapa "MeliBio" iz SAD, kao i na intervju sa Yaakovom Nahmiasom, osnivačem kompanije "Future Meat Technologies", koja se bavi proizvodnjom veštačkog mesa.

Da li biste zamenili sir ovakvim biljnim zamenama?

Glasajte

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena

    20. novembar 2022 | 21:37

    Ubedice ovaj ludi narod da treba da pase travu i da ce ziveti 150 god ako ne jede meso i mlecne proizvode .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>