• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šume kod Vranja pune divljeg luka: Počela sezona branja sremuša, ovako se koristi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta

  • 1
sremuš Foto: Privatna arhiva

Sezona medveđeg ili divljeg luka sremuša počinje u proleće, sredinom marta i traje do kraja aprila. Na području juga Srbije ove biljke ima najviše na području Poljanice kod Vranja i Kukavice.

Novica Cvetković iz Vlasa u Poljanici, kaže da redovno bere sremuš, svakog proleća, kao i da ga koristi u ishrani.

- Najčešće ga upotrebljavamo kao salatu. Ubrani sveži listovi se saseckaju, a potom začine, preliju uljem i zakisele, kao i svaka druga salata. Sremuš može u kombinaciji sa drugim livadskim zeljem i koprivom da se sprema. Veoma ukusne su pite sa nadevom od sremuša, sira i jaja, zatim proja - priča Cvetković.

April i maj su meseci sremuša koji zovu i "ubica otrova". Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta.

Lukovice se skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljanje različitih lekovitih preparata.

Sremuš biljka je prva prolećna salata i ujedno i prva vitaminska hrana. Sveže ubrana se može čuvati u frižideru do nekih desetak dana.

Mladi listovi su puni vitamina, predstavljaju savršenu kombinaciju sa zelenom salatom, a mogu da se koriste i kao dodatak supama i sosovima.

Sa kuvanjem i sušenjem medveđi luk sremuš značajno gubi svoja lekovita svojstva.

Telegraf Biznis je nedavno pisao da su se pijačni kupci iznenadili na cenu crnog luka, koja se skoro izjednačila sa cenom limuna.

Video: Butkice i kolenice suše se na dragačevskom mrazu: Kineski radnici poprimili naše običaje

(Telegraf Biznis/S.Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    27. mart 2023 | 23:59

    Niste naveli veoma bitan podatak, a to je da sremuš ima slično lišće kao mrazovac i da ga ne smeju brati ljudi koji se u sremuš jako dobro ne razumeju. Slično kao kod jestivih i otrovnih gljiva..bilo je slučajeva da su ljudi mislili da jedu stemuš, a nažalost umrli od trovanja biljkom mrazovac. Inače, iz biljke mrazovac se dobija supstanca kolhicin koja je izuzetno otrovna, ali se od nje i dobija jedini lek za lečenje bolesti kolena,tj nakupljanja soli mokraćne kiseline, poznate kao giht.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>