• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovsa ima svugde, ali je biljno mleko i dalje značajno skuplje: U čemu je tajna?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uzgoj ovsa sigurno ne košta ni približno koliko košta krava, zaključuje jedan od korisnika Tvitera

  • 1
Mleko od ovsa, ovseno mleko Foto: Shutterstock

Biljna mleka doživela su ekspanziju u prethodnoj deceniji, delom zbog toga što je porasla zabrinutost u vezi sa klimatskim promenama, a delom zbog zabrinutosti po dobrobit životinja. Značajnu ulogu odigrala je i sve veća svest o netoleranciji na laktozu, briga oko masti i šećera, pa čak i zbog izgleda kože.

U proseku, biljna mleka sada koštaju duplo više od dobrog, staromodnog kravljeg mleka, koje je hiljadama godina gradilo jake zube i kosti i sprečavalo osteoporozu. Ipak razlika u ceni tera neke potrošače da ponovo preispitaju svoje izbore.

"Zašto ne kupiti mleko od 1,25 dolara za pola galona, kada je bademovo mleko 3 dolara za istu količinu?", pita se jedan od potrošača.

Uzgoj ovsa sigurno ne košta ni približno koliko košta krava, zaključuje jedan od korisnika Tvitera, pa se posledično postavlja sledeće pitanje: "Šta biljna mleka čini tako skupim?"

Novinar britanskog Guardian-a napravio je svoju računicu:

Šolja ovsa košta oko 38 centi, prstohvat soli (skoro i da nema cenu), osam šolja vode (besplatno), blender i cediljka.

Sve u svemu trebalo mu je oko 40 minuta, uključujući i pola sata potrebnog za potapanje ovsa.

"Na kraju je mleko imalo ukus vode pomešane sa ovsom u prahu", govori novinar i dodaje da komercijalno mleko ima male količine ulja i aditiva za hranu koje ga čine kremastijim i ukusnijim.

Izvršni dirketor Califia Farms, Dejv Riterbuš, ističe da prilikom određivanja cene jednog proizvoda u obzir treba uzeti i platu za radnike, cenu transporta proizvoda u trgovinske lance, odnosno sve ono što je u porastu u poslednjih nekoliko godina.

Treba uzeti u obzir i da je sama cena ovsa porasla na tržištu. Cena za biljno mleko je porasla za oko 14 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je prodaja opala za 3,6 odsto, što bi moglo ukazivati na to da visoke cene počinju da utiču na broj potrošača, mada neznatno.

(Telegraf Biznis)

Video: Ustaje noću na svaka dva sata da ne ogladne: Marko na cuclu hrani 8 prasića koji su ostali bez majke

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ниџа

    11. maj 2023 | 19:08

    Предлог да пробате да краве храните овсом, повећаће производњу млека, правог млека, и решен проблем. И забранити употребз речи ~млеко~ за индутријски напитак који једино по боји личи на млеко.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>