![Belize, čokolada, kakao Belize, čokolada, kakao](https://xdn.tf.rs/2022/06/04/foto-pixabay-5671698-670x447.jpg)
Sada je izvesno: Sledi nestašica kakaa i skok cena čokolade
Veleprodajni troškovi kakaa skočili su na najviši nivo poslednjih decenija, a proizvođači se klade da će cene ključnog sastojka čokolade ostati visoke do 2024. godine.
Glavni razlog divljanja cena je propadanje proizvodnje u zapadnoj Africi, regiji koja čini dve trećine svetske žetve te mahunarke, ključne sirovine za proizvodnju čokolade. Obilne kiše i bolest koja uzrokuje trulež opustošili su tamošnje useve, što je izazvalo zabrinutost oko snavdevanja.
Prerada kakaove mahunarke takođe je pala širom sveta što ukazuje na to da se fabrike bore s nabavkom odgovarajućih količina, upozorava Fuad Mohammed Abubakar, menadžer u birantskoj kompaniji Ghana Cocoa.
Očekuje se da će se najveći svetski proizvođač kakaa Obala Slonovače smanjiti nadolazeću žetvu za gotovo petinu u odnosu na prošlu godinu, a već je obustavila trgovinu ugovorima koji obvezuju poljoprivrednike na isporuku robe u određeno vreme. U Gani, drugom najvećem proizvođaču, proizvodnja će pasti ispod istorijskog proseka.
Iako je pandemija dovela do usporavanja globalne potražnje za čokoladom i uzrokovala povećanje zaliha, oporavak potrošnje i dvogodišnje nestašice značajno su smanjili te zalihe.
Osim bolesti koje napadaju ove biljke, i El Ninjo je ostavio pustoš.
'Za većinu igrača, povećanje cena kakaa nastupiće tek od druge polovine 2023", rekao je glavni finansijski direktor Lindta Martin Hug analitičarima u razgovoru o poslovnim rezultatima u utorak.
(Telegraf Biznis)
Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zg
Cokolada vec odavno nije cokolada nego kemija puna šecera
Podelite komentar
Lucy.Ch
Čokolada može biti i bela bez kakao-a.
Podelite komentar
Gagi
Evo prilike za naucnike da razviju potpuno sinteticku čokoladu koja je bolja,zdravija, i prirodnija od autohtone sorte..... A pritom bi bila uvek dostupna sa pristupačnom cenom.
Podelite komentar