• 4

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sada je izvesno: Sledi nestašica kakaa i skok cena čokolade

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim bolesti koje napadaju ove biljke, i El Ninjo je ostavio pustoš

  • 4
Belize, čokolada, kakao Foto: Pixabay/5671698

Veleprodajni troškovi kakaa skočili su na najviši nivo poslednjih decenija, a proizvođači se klade da će cene ključnog sastojka čokolade ostati visoke do 2024. godine.

Glavni razlog divljanja cena je propadanje proizvodnje u zapadnoj Africi, regiji koja čini dve trećine svetske žetve te mahunarke, ključne sirovine za proizvodnju čokolade. Obilne kiše i bolest koja uzrokuje trulež opustošili su tamošnje useve, što je izazvalo zabrinutost oko snavdevanja.

Prerada kakaove mahunarke takođe je pala širom sveta što ukazuje na to da se fabrike bore s nabavkom odgovarajućih količina, upozorava Fuad Mohammed Abubakar, menadžer u birantskoj kompaniji Ghana Cocoa.

Očekuje se da će se najveći svetski proizvođač kakaa Obala Slonovače smanjiti nadolazeću žetvu za gotovo petinu u odnosu na prošlu godinu, a već je obustavila trgovinu ugovorima koji obvezuju poljoprivrednike na isporuku robe u određeno vreme. U Gani, drugom najvećem proizvođaču, proizvodnja će pasti ispod  istorijskog proseka.

Iako je pandemija dovela do usporavanja globalne potražnje za čokoladom i uzrokovala povećanje zaliha, oporavak potrošnje i dvogodišnje nestašice značajno su smanjili te zalihe.

Osim bolesti koje napadaju ove biljke, i El Ninjo je ostavio pustoš.

'Za većinu igrača, povećanje cena kakaa nastupiće tek od druge polovine 2023", rekao je glavni finansijski direktor Lindta Martin Hug analitičarima u razgovoru o poslovnim rezultatima u utorak.

(Telegraf Biznis)

Video: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zg

    1. avgust 2023 | 11:12

    Cokolada vec odavno nije cokolada nego kemija puna šecera

  • Lucy.Ch

    1. avgust 2023 | 11:04

    Čokolada može biti i bela bez kakao-a.

  • Gagi

    1. avgust 2023 | 15:59

    Evo prilike za naucnike da razviju potpuno sinteticku čokoladu koja je bolja,zdravija, i prirodnija od autohtone sorte..... A pritom bi bila uvek dostupna sa pristupačnom cenom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>