• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kilogram ovog začina ide i do 40.000 evra: Nikolići su prvi odlučili da ga zasade u Negotinskoj Krajini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova biljka cveta svega dve nedelje u oktobru mesecu

  • 1
šafran foto: pixabay.com

Neda i Saša Nikolić iz Negotina, po struci prosvetni radnici, pre sedam godina rešili su da spoje lepo i korisno i najskuplji začin na svetu dovedu u Srbiju i to u Negotinsku Krajinu.

Na nepreglednim poljima vinograda, gde ima najviše sunčanih dana, na čijoj zemlji uspevaju najbolje sorte vina, najpre na deset ari porodične zemlje a potom na svih četrdeset, ova porodica je započela svoj biznis - uzgajanje najskupljeg začina na svetu, šafrana.

Ova biljka cveta svega dve nedelje u oktobru mesecu. Oko nje nema toliko posla i nije toliko zahtevna i ne razlikuje se od bilo koje druge kulture. Međutim, berba i obrada jesu.

Cvetovi su jako nežni i moraju pažjivo da se beru. Pa postupak i posao dolaska do najskupljeg začina na svetu nije toliko jednostavan. U Negotinu se niko nije upustio u ovaj posao, osim njih, jer u prve tri godine se ne može dobiti ono što je uloženo. Ali su zato Nikolići bili strpljivi.

- Razmišljali smo da li bi šafran mogao da se gaji i na ovom podneblju. Neke najlepše stvari se dešavaju slučajno pa se nama tako desio šafran. Najpre smo videli neki naslov u novinama jer vi novinari to jako dobro znate da upakujete da nas naslov privuče, tako je i bilo... Nakon toga smo se o svemu informisali preko interneta, a potom kontaktirali jednu porodicu iz Francuske koja se bavi njime , koji su nam sve što nas je zanimalo objasnili. Tako da smo i prve lukovice dopremili iz Francuske a kasnije od njih dobijali nove - ističe Saša.

Oko šafrana nema toliko posla do njegovog cvetanja. Jer, najjednostavnije je zasaditi ga. Cvet je specifičan i nema zatvaranja, već tog dana kad procveta mora se odmah obrati. Iz njega se vadi tučak, koji se suši i kasnije se od njega dobija začin, koji se koristi u ishrani, medicini i kozmetici.

- Da bi se dobio kilogram ovog najskupljeg začina zavisi od veličine cveta i tučka. Za kilogram šafrana neohodno je sakupiti između 150 i 200.000 cvetova i za tu količinu plaća se 40 hiljada evra. Jedan gram staje oko 40 evra u zavisnosti od kvaliteta cveta šafran i gde se prodaje. Tako da se kod nas prodaje od 10 evra pa naviše - priča Saša Nikolić, i navodi da je ova godina za njih bila nešto slabija od predhodnih.

U Negitinu se niko osim ove porodice nije opredelio za ovaj posao i krenuo njihovim putem. Oni vredno rade i ne odustaju, jer kako kažu imaju i i za koga . Tri sina Aleksa, Luka i Filip, uvek su tu da priskoče i pomognu kad je berba, ali i kad su drugi poslovi u pitanju.

(Telegraf Biznis/Milica Ristić)

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>