• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Vinska vizija Otvorenog Balkana" iznad očekivanja: Ovo su pobednička vina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vina koja su pobedila su: iz Srbije Erdevik, iz Makedonije Tikveš, a iz Albanije Duka

  • 1
Sajam vina, Otvoreni Balkan Foto: Marko Jovanović

Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta ocenio je danas da je ovogodišnji Sajam vina, hrane i turizma "Vinska vizija Otvorenog Balkana" bio uspešan iznad očekivanja.

Rajta je istakao i izuzetno dobar kvalitet vina iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

"Od 800 etiketa koje su bile na takmičenju, izdvojili smo 545 etiketa, što nam govori da vina sa Balkana imaju veliki kvalitet i da će ta vina biti veoma tražena. O tome su govorili eminentni ocenjivači i stručnjaci koji su jedni od najboljih na svetu. Pokazali smo da na Balkanu, a posebno u Srbiji, imamo vina za velike događaje i to me posebno oduševljava, jer smo podigli kvalitet", rekao je Rajta za Tanjug.

Vina koja su pobedila su: iz Srbije Erdevik, iz Makedonije Tikveš, a iz Albanije Duka.

"To su njihove dobre vinarije, nagrađene vinarije i kod Albanaca je bilo baš teško. Tu su baš milimetri odlučivali ko će da pobedi. Što se tiče našeg pobednika, i tu je bilo teško", naveo je Rajta.

Sajam vina, Otvoreni Balkan Foto: Marko Jovanović

Naglasio je da ceo region napreduje u kvalitetu i da se sadi mnogo vinograda. Što se tiče posete sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana", Rajta kaže da je bila iznad očekivanja.

"Ove godine nismo očekivali da će biti toliko velike gužve. Svi posetioci i gosti koji su došli na ovaj sajam izrazili su svoje oduševljenje i nisu mogli da pretpostave da će sve ovako lepo izgledati, glamurozno, da će moći da probaju toliki izbor vina, ne samo sa Balkana, nego i iz celog sveta", rekao je Rajta.

Dodao je da je teško reći tačno koliko je posetilaca bilo na sajmu, da se ti podaci još uvek broje, ali da je odziv posetilaca veoma veliki.

"Danas je nedelja, dan je pred završetak sajma, a ljudi još uvek stoje u redu da uđu. Posebno smo imali takmičenja kuvara u njihovim halama, pa je jedan deo publike bio tamo, a sada se taj deo publike vratio nazad. Kada pogledate, svaka hala je ispunjena i to nas sve raduje, jer smo uspeli da prikažemo ono što smo želeli", poručuje Rajta.

Sajam vina, Otvoreni Balkan Foto: Marko Jovanović

Ističe da mu je drago što su imali tako dobar tim koji je uspeo da uradi veliku i vrednu stvar za Beograd, Srbiju, ali i celi Balkan i za vinarsku industriju. Kako je rekao, na sajmu je bilo više od 3.000 zakazanih poslovnih sastanaka i, prema procenama koje je on dobio u razgovoru sa vinarima, većina njih je napravila dobar posao.

"Oni su to uradili na razuman način i to drže za sebe. Ali ne samo vinari, tu su i proizvođači rakije koji su takođe imali dobre poslovne sastanke i kontakte, pa će u narednom periodu moći da obave posao, što je bio naš cilj i fokus. Mi smo se fokusirali na dolazak svih relevantnih kupaca iz celog sveta. To je najvažnije za ovaj sajam i sigurno ćemo videti prve rezultate za nekoliko meseci", smatra Rajta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Aleksandar Vučić na otvaranju Vinske vizije Otvorenog Balkana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    20. novembar 2023 | 01:42

    Svaka cast. Bravo Srbijo. Cestitke Makedoncima i Albancima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>