• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kovačević: "Rezultati popisa predstavljaju realno stanje poljoprivrede"

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rezultati popisa ukazaju na dugo prisutan trend pada broja poljoprivrednih gazdinstava i ukupne raspoložive poljoprivredne površine, kao i pad radne snage u ovoj oblasti

  • 1
Popis poljoprivrede 2023. Foto: Telegraf

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RSZ) Miladin Kovačević izjavio je danas da je tokom Popisa poljoprivrede 2023. uspešno primenjena metodologija elektronskih upitnika, kao i da će rezultati popisa biti osnova za kreiranje održive agrarne politike.

- Napravljeno je veliko unapređenje tokom ovog popisa, a to je ono što zovemo uspešna digitalizacija. Primenjena je metodologija elektronskih upitnika i metodologija kontrole u realnom vremenu - rekao je Kovačević na predstavljanju prvih rezultata Popisa poljoprivrede 2023. u RZS. To, kako je naveo, omogućava veću pouzdanost u pogledu obuhvatnosti svih jedinica popisivanja.

- Zahvaljujući digitalizaciji primenjene su specijalne kontrole i sinteze administrativnih izvora, formiranje okvira i izvođenje određenih rezultata- rekao je Kovačević.

Kako je naveo, korištena je metodlogija Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), a popis stanovništva 2022. i popis poljoprivrede 2023. finansirala je Evropska unija sa 55,7 odsto sredstava. Kovačević je istakao da rezultati popisa predstavljaju realno stanje poljoprivrede.

- Značaj rezultata Popisa poljoprivrede 2023. je u tome što se obezbeđuje sveobuhvatni, međunarodno uporedivi, pregled strukturnih karakteristike poljoprivrede, kao i osnov za kreiranje održive agrarne politike - rekao je Kovačević.

On je istakao da rezultati popisa ukazaju na dugo prisutan trend pada broja poljoprivrednih gazdinstava i ukupne raspoložive poljoprivredne površine, kao i pad radne snage u ovoj oblasti.

Pomoćnik direktora RZS Petar Korović izrazio je zahvalnost što su poljoprivrednici, uprkos pojavi svinjske kuge, učestvovali u popisu.

Korović je dodao da je prosečna zarada popisivača bila 58.691 dinara, kao i da je najveću zaradu ostvarila popisivačica iz Moravskog okruga, u iznosu od 415.200 dinara.

Šef Operacije II Delegacije EU u Srbiji Martin Klauke rekao je da je celokupan proces popisa poljoprivrede sproveden u skladu sa standardima FAO organizacije pri UN.

- Moram reći da je ovaj popis jako bitan i za poljoprivredne proizvođače, kako bi znali kakvo je stanje na tržištu i koji su trendovi aktuelni - kazao je Klauke.

Klauke je istakao da je saradnja RZS i EU veoma važna ne samo da bi se sagledali trgovinski tokovi, već i radi same saradnje u oblasti statistike, radi sprovođenja drugih projekata u budućnosti.

U popisu je tokom anketiranja na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, bilo angažovano 253 opštinskih koordinatora i 2.842 popisivača koji su obišli oko 740.000 poljoprivredenih gazdinstava - porodičnih, gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

Osnovna obeležja o poljoprivrednim gazdinstvima koja su upisana tokom ovog popisa su identifikikacioni podaci gazdinstava, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

Podaci su prikupljeni metodom intervjua na terenu na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava, a gazdinstava privrednih društava i zemljoradničkih zadruga unosili su samostalno podatke u veb upitnik, koji je bio dostupan do 1. juna 2023. godine.

Rezultati popisa objavljivaće se sukcesivno, u diseminacionoj bazi na sajtu RZS, u toku ove i naredne godine.

Popis poljoprivrede 2023. je pripremio, organizovao i sproveo Republički zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. i u okviru projekata pretpristupnih fondova Evropske unije IPA 2018.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    30. januar 2024 | 15:22

    Браво! Србија на основу Пописа пољопривреде 2023 може још јасније да приступи креирању аграрне политике, измени закона и прописа, да планира сарадњу са партнерима у ЕУ и свету. Учествује у пројектима и користи финансијска средства. Зато је сваки попис важан, а када се он спроведе по врхунским стандардима, када је технолошки на највишем могућем нивоу, то је онда база података која је неизмерно важна за будућност. А Република Србија је управо то и спровела на такав начин. Уз помоћ такве базе могуће је пројектовати дугорочне планове. Не бише од буџета до буџета, већ на пет, десет и више година. И нарочито је важно ако се узму у обзир и климатске промјене. Обнова плодности земљишта. Споразуми о слободној трговини. И други фактори. Али уз обнову села кроз програме Министарства за бригу о селу моћи ће мултисекторски да се делује. Све у свему, одлично.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>