• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prepečenica iz Novog Brda duplo je skuplja: Ovdašnji domaćini ne dodaju šećer, a evo šta rade sa kominom

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Siniša Jović, pre desetak dana počeo je da peče "jabukovaču“ od komine stavljene pre godinu dana i kaže da se plaća dobro

  • 0
Novo Brdo, Siniša Jović Foto: Telegraf/Nedeljko Zejak

Zbog podneblja i specifičnog čuvanja komine te zbog samo njima znanog recepta proizvodnje prepeka na području Novog Brda je stvoren "novobrdski brend" rakije čija je cena od 30 do 50 % veća u odnosu na rakije koje se proizvode u ostatku Kosova i Metohije.

U kominu nezavisno da li je u pitanju šljiva, kruška ili jabuka, ovdašnji domaćini ne dodaju šećer jer se njime, kako tvrde, ubija ukus voća od koga se rakija proizvodi.

Siniša Jović, pre desetak dana počeo je da peče "jabukovaču“ od komine stavljene pre godinu dana i kaže da se plaća dobro jer od jednog kazana izađe do 30 litara meke rakije.

"Od četiri kazana meke u koje dodam 15 litara čiste planinske vode izađe od 30 do 35 litara ljute jačine oko 52 stepena“, kaže Siniša kog zatičemo pored kazana sa sinom Mihajlom kome, kako ističe, želi da prenese iskustvo koje je on stekao pekući rakiju pored dede i oca.

Ima da ispeče stotinak kazana obične ili oko 900 litara ljute.

Bitno je da se sa komine, koja je posle previranja „zatvorena“ u buradima da ne vetri, skine gornji sloj u kome se skupi sva gorčina voća, a potom se „komina“ kuva na tihoj vatri u kazanu kako ne bi došlo do zagorevanja.

Prepek nije gotov sve dok se u buretu od stotinak kilograma ne dosipa prokuvana, a potom ohlađena destilovana voda koja razblaži ili skine za dva tri stepena jačinu rakije.

"Tako dobijena rakija se čuva u staklenim bocama zapremine od 50 litara u naredna dva, tri meseca kako bi se "ohladila“ i dobila stvarnu jačinu od nekih 48 stepeni“, pojašnjava on.

Voćarstvo u Novom Brdu, zajedno sa stočarstvom, čini osnovnu delatnost domaćina kojima najviše smeta prodaja imanja na kojima novopečeni albanski biznismeni tu i tamo zasade voćnjak ili sazidaju vikendicu, ali nije mali broj ni "betonjerki“ ili kamenoloma kojima zagađuju sredinu.

Jović kaže da će i novopečene komšije shvatiti da je u Novom Brdu, posebno u delovima uz potoke, bogomdano da se zasade voćnjaci ili zaseju pšenica, ječam i ovas od kojih hrane muzne krave proizvodeći i nadaleko poznati novobrdski sir.

To su prepoznali u Raško-prizrenskoj eparhiji, čija je organizacija "Majka Devet Jugovića" u rejonu Zebinca formirala farmu ovaca proizvodeći meso, mleko i kajmak. Oformili su pogon za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda koje plasiraju preko prodavnice otvorene u porti manastira Gračanica i zaposlili desetine Novobrđana.

Jović veruje da bi taj pogon mogao da otkupi mleko i mlečne proizvode, kao i rakije i pomogne Novobrđanima da zaštite brend.

Razlog više leži, kako veli, u činjenici da se sve više mladih ljudi usled nedostatka državnog posla okreće stočarstvu i vočarstvu jer se radi o unosnom poslu od koga mogu da žive porodice ne iščekujući pomoć narodne kuhinje.

(Telegraf.rs / N. Zejak)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>