• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Voćar iz Mačve na minusu, u ranu zoru, zalivao plantažu: Ovako je sprečio da mraz obere kruške

Vreme čitanja: oko 1 min.

Romantičan i idiličan prizor gotovo je nestvaran za oko "običnog" i neupućenog posmatrača

  • 0
Ovako je voćar sprečio da mraz obere kruške Foto: D.G.

Zahlađenje i pad temperature zabrinuli su voćare zbog opasnosti od mraza i izmrzavanja cvetova i tek zametnutih plodova jer i slab mraz može da napravi štetu u voćnjaku i znatno umanji rod.

Da bi zaštitio plantažu krušaka od jutarnjeg mraza, jedan proizvođač iz Mačve voćnjak zaliva veštačkom kišom.

U svitanje, dok se sunce podizalo sa istoka, stabla, grane, cvetovi i mali plodovi bele se od leda koji ih je okovao i zaštitio od mraza.

Romantičan i idiličan prizor gotovo je nestvaran za oko "običnog" i neupućenog posmatrača.

Za domaćina i vlasnika plantaže, koji nije želeo da mu spomenemo ime, zalivanje voćki u ranu zoru, kada mraz zapreti da kruške obere pre vremena, ovo je uobičajen posao.

- Kada se očekuje jutarnji mraz, te noći nema spavanja, u voćnjaku se dočeka jutro. Potrebno je da se prati temeperatura i prskanje započne u pravom trenutku, odnosno kritičnom vremenu, a to je na nula stepeni.

Nema svrhe ako se prskalice uključe ranije jer se tada ne formira led, a isto tako ne sme da se zakasni - objasnio je vlasnik plantaže.

Voćke se zalivaju odozgo u vidu izmaglice. Zbog niske temperature vazduha voda se smrzava na površini celog stabla stvarajući ledenu skramu koja štiti cvetove i plodove da ne izmrznu.

Za vreme trajanja mraza prskanje voćaka ne sme da se prekida, a kada sa prvim zracima sunca temperatura vazduha pređe u plus "ledenice" počinju da se tope.

- Voćke reaguju na velike temperaturne razlike. Na početku aprila smo imali letnje temperature, a sada su ispod prosečnih. Zbog toga ima pojave opadanja cvetova i zametnutih plodova, pa mraz može da prouzrokuje dodatnu štetu - rekao je proizvođač iz Bogatića.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>