Mesto gde nastaju srpske šljive: Nove sorte "nada", "divna" i "petra"

Stručnjaci sa Instituta za voćarstvo iz Čačka uspeli su, kroz projekat rejonizacije, da pozicioniraju srpsku šljivu tamo gde ona zapravo treba da bude.

Resorno ministarstvo je pre dve godine prepoznalo potrebu da se uradi rejonizacija na području cele Srbije sa ciljem da se, upravo prema agrotehnološkim uslovima, klimatskim i zemljišnim činiocima poljoprivredne kulture, pozicioniraju tamo gde treba.

- U šljivarstvu naše zemlje, dominiraju sorte stvorene u Institutu za voćarstvo u Čačku. Prvenstveno čačanska lepotica, čačanska rodna, ali ono što me posebno raduje jeste sve veće interesovanje za naše novije sorte nadu, petru i divnu. Njih nemamo još u ponudi, ali u skladu sa Zakonskom regulativom za proizvodnju sadnog materijala imaćemo ih tokom 2021. godine, tako da mogu da zaključim da je šljiva vodeća vrsta voćaka u našoj zemlju - rekao je za Rinu direktor Instituta za voćarstvo u Čačku dr Milan Lukić.

Foto: RINA

- Svaka voćka traži posebne uslove kada su u pitanju klima i zemljište, poput kajsije, breskve i maline koje se ne mogu gajiti svuda. I zato je potrebno napraviti klasifikacaiju kako bi ostvarili najbolje rezultate i maksimalan prinos - naglašava Lukić.

Sledeće godine zbog promene načina finansiranja nauke u Srbiji, Institut za voćarstvo u Čačku prelazi na institucionalno finansiranje.

- Očekuje nas jedan težak i naporan rad, priprema programa za oblast istraživanja , konkurisanje za veliki broj projekata kod Fonda za nauku, koji je osnovan tokom ove godine, preko Inovacionog fonda, i jedan kompletno nov način funkcionisanja Instituta . Već smo kod Fonda za nauku konkurisali sa četiri projekta i očekujemo ishod,a svakako u narednoj godini bićemo spremni kad bude raspisan poziv - zaključio je Lukić.

(Telegraf Biznis/RINA)