Trifke je odlučio da proda skoro celo stado od 500 ovaca jer mu se otac razboleo

Ponuda je posebno pogodna za poljoprivrednike iz centralne Srbije zbog subvencija koje daje država

Ovčar, po nadimku Trifke, iz oblasti severne Bačke, koji se bavio uzgojem ovaca vrste pramenka, odlučio je da veći deo svog stada rasproda. Radi se o velikom stadu, ono broji oko 500 grla. Trifke se na ovaj korak odlučio iz dva razloga.

Trifke ne može više da brine o ovom velikom stadu i jer mu se otac razboleo i nemaju dovoljno radne snage da brinu o stadu.

Prvo, ako živite u Vojvodini nemate pravo da ostvarite subvencije. Ali u koliko ste iz centralne Srbije možete da umatičite ove pramenke, u najnepovoljnijem slučaju u njihovoj drugoj generaciji možete da ostvarite subvencije koje daje vlada Republike Srbije. Zato bi bilo najpovoljnije da ovo stado otkupi osoba iz centralne Srbije.

Pramenka je autohtona domaća ovca, najzastupljnija u balkanskim zemljama. Ona je kasnostasna vrsta, skromnih uslova gajenja i otporna na bolesti.

Pramenka se koristi za proizvodnju mesa, mleka i vune. Živa mera ovaca, u zavisnosti od soja i uslova gajenje, kreće se između 30 i 60 kg, a ovnova između 40 i 80 kg. Proizvodnja mleka pramenke je relativno mala, a znatno varira između sojeva (od 40-100 litara i više u laktaciji od 6 meseci) i zavisi takođe od ishrane.

Težina runa u proseku iznosi 1,4 kg. Boja runa je najčešće bela, mada kod nekih sojeva može biti mrka pa i crna. Plodnost pramenke je relativno dobra. Od 100 ojagnjenih ovaca dobija se 100-110 jagnjadi. Porođajna težina jagnjadi je između 2 i 4 kg, što zavisi od soja i nivoa ishrane majki. Jagnjad su otporna a mortalitet je nizak.

Država je u 2019. godini davala subvenciju za nabavku kvalitetnih priplodnih grla ovaca 20.000 dinara po životinji.

Video: Vilijam i Kejt šišali ovce, pa neko zamalo da dobije po nosu

(Telegraf Biznis/ Bolja zemlja)