Žene na selu i dalje u lošoj poziciji: Tek svaka šesta ima nekretninu na svoje ime

U selima je kod žena i dalje prisutna svest da nisu deo roditeljskog doma, pa se odriču prava na udeo ili nasledstvo

Žene na selu se odriču nasledstva / Foto: Pixabay

U seoskim sredinama 84 procenata žena nema nikakvu nepokretnost na svoje ime, što je dokaz lošije pozicije žena u Srbiji, navodi NALED u danas objavljenom biltenu.

Nova analiza NALED-a i kompanije "PwC" pokazala je da žene bez vlasništva nad stanom ili kućom teže ostvaruju ekonomsku nezavisnost; i dalje je u selima prisutna svest da nisu deo roditeljskog doma, pa se odriču prava na udeo ili nasledstvo.

NALED navodi da sticanje nekretnina otežava činjenica da žene u Srbiji u proseku imaju za oko 8.000 dinara niže plate od muškaraca, a na selu je svaka druga formalno nezaposlena i njih samo 7,4 procenata poseduje zemlju.

- U selima je tek svaka šesta žena upisana je u katastar, dok je na nivou cele Srbije svaka četvrta žena vlasnica ili suvlasnica nekretnine, a vlasništvo nad nepokretnom imovinom je važan preduslov da budu samostalnije i da, primera radi, na osnovu te nekretnine podignu kredit i započnu sopstveni posao - izjavila je Jasmina Radovanović, ispred NALED-a.

Stan u Srbiji poseduje četvrtina muškaraca, a samo 14,6 odsto žena / Foto: Pixabay

Žene su, međutim, češće vlasnici nekretnina nego 2018. godine.

- Uvedena je automatska registracija zajedničkog vlasništva nad nekretninama stečenim u braku, osim ako se radi o posebnoj imovini jednog od supružnika kada je potrebno da takvu imovinu supružnik indentifikuje u izjavi overenoj kod javnog beležnika - kaže Jasmina.

Dodaje da vidljivost oba supružnika, kao vlasnika nepokretnosti u evidenciji katastra, pruža dodatnu zaštitu kako vlasnicima nepokretenosti, tako i trećim licima u slučaju raspolaganja.

Ukupno, u Srbiji je gotovo 25 miliona evidentiranih nepokretnosti, od čega dame poseduju u celosti ili imaju udeo - u 6,43 miliona, navodi NALED, a kako se dodaje "žene su upisane kao jedine vlasnice 13,95 procenata nekretnina, a kao suvlasnice u oko 12 procenata".

Stan u Srbiji poseduje četvrtina muškaraca, a samo 14,6 odsto žena.

Video: Strani kapital uložio u rodno selo: Uveo je struju i izgradio put kako bi podigao fabriku

(Telegraf Biznis)