Ova kultura je 7 puta isplativija od pšenice, a cena po hektaru prelazi 3.000 evra

U Hrvatskoj se do pre deset godina maltene nije znalo za špargle, a sada ih ima u izobilju

Lekovito povrće - špargle / Foto: Pixabay

Isplativija je od kukuruza ili pšenice, ali i zahtevna kao kultura. Mnogo je posla u borbi sa korovom i parazitima, a ujedno je i "vitaminska bomba" koja se kod nas retko gaji.

Špargla (ili šparoga) je, uz praziluk, crni i beli luk, blizak rod familiji ljiljana. Kako piše Poslovni dnevnik, do pre samo deset godina u Hrvatskoj se malo znalo o šparglama, kao povrću od kojeg se pripremaju najrazličitija ukusna jela po restoranima širom sveta.

O njoj se u najvećoj meri znalo kao o povrtarskoj kulturi, koja se na proleće bere u Nemačkoj, gde sezonski radnici odlaze kako bi zaradili nešto novca.

U međuvremenu je špargla postala raširena po celoj Hrvatskoj, a samo u Vukovarsko-sremskoj županiji prostire se na više od 120 hektara. U celoj Hrvatskoj, pod šparglom je do 200 hektara.

Gajenjem ovog povrća bavi se i Đuro Krznarić (70) iz Rokovaca, koji ih od 2012. godine sadi na 2,2 hektara. Kaže da je do tada sadio kukuruz i pšenicu, ali je vremenom shvatio da je špargla, kao kultura, znatno isplativija.

- Iskreno, na početku smo mislili da neće biti toliko posla oko nje, ali ubrzo smo videli kako je zahtevna borba s korovom i parazitima, održavanjem zemlje i njenom pripremom za sledeću godinu. Ako želite dobar prinos, kvalitetnu šparglu i zaradu, onda morate i da radite - kaže Krznarić.

Odlična je za salate / Foto: Pixabay

U toku su poslednji ovogodišnji dani berbe špargli, koja počinje krajem marta ili početkom aprila. Ako je vreme toplo, a zemlja zagrejana, u samo jednom danu špargla poraste desetak centimetara.

Stabljika se bere istog dana, jer ako procveta - više nije za prodaju.

Ako su uslovi dobri i vreme "sluša", ima dana kada se na polje ide dva puta dnevno. Dobri rezultati i zarada doveli su do toga da neki prestanu da uzgajaju pšenicu i kukuruz, i da pređu na špargle. Ima i onih koji se nisu ni bavili poljoprivredom, a danas se bave upravo ovim povrćem.

U Hrvatskoj se najviše uzgaja "mary washington" vrsta špargle, koja je zelene boje. Domaći uzgajivači kažu kako je to zbog sunca i da tamošnje špargle samim tim imaju više vitamina.

Ispred udruženja "Vinkovačka šparoga" kažu da se po hektaru špargle može zaraditi do 25.000 kuna (oko 3.300 evra), a kada je odlična godina - cena može biti i veća.

Drugim rečima, ova kultura je 7-8 puta isplativija od pšenice.

Video: Malinari brinu za rod i radnu snagu: Nadaju se kompromisu oko cena

(Telegraf Biznis)